A zsűri szemszögéből

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 03. 10. 00:11

Fekete Zoltán
főtitkár
Magyar Márkaszövetség

Az Év Terméke mára Magyarország egyik legismertebb és legeredményesebb díjazási rendszerévé nőtte ki magát az elmúlt hat év eredményei alapján. Paradox módon éppen ezért kicsit gondban is vagyok, amikor a zsűri elnökeként rövid jelentést kell adnom közös projektünkről. Hiszen már régóta nem „kezdeményezésről” van szó, egy sokat ígérő, de sok kezdeti munkával is járó új projektről, hanem egy mára kiforrott, jól bejáratott, stabilan jó nevű rendszerről.

Nem újdonság ma például az, hogy az idei megmérettetés is kimagaslóan jó eredményekkel zárult, mert idén összesen 21 brand viselheti büszkén Az Év Terméke titulust. Nem újdonság az sem, hogy kialakult a megmérettetésen indulóknak egy „kemény magja”, azok a cégek, melyek évről évre élni kívánnak a díj pozitív hatásával, etikus marketingeszközként is kezelve azt. Ezeknek a vállalkozásoknak különösen fontos a részvétel a hazai márkaértékelési megmérettetésen, mert kiegyensúlyozott és konzisztens márkaépítésük fontos eleme a folyamatos jelenlét a különféle díjazási rendszerekben.

Ami viszont idén mindenképpen nóvum, az a megszokottak mellett az újabb innovatív kategóriákban történt sikeres nevezések száma, ilyen volt például a tápszer és a festék, emellett többen is sikerrel rúgtak labdába az innovatív szolgáltatások terén. Továbbá az is érdekes, hogy az idei díjazottak között felülreprezentáltak a teljesen új termékek, ez egyértelmű jele a vásárlóerő erősödésére való gyorsabb reagálásnak, az intenzívebb márkatulajdonosi innovációnak és termékfejlesztésnek. Azt is nagyon jó látni, hogy évről évre egyre erőteljesebben vannak jelen a bio- és ökotermékek, a funkcionális élelmiszer kategóriák, vagy éppen a fogyasztók ételérzékenységét figyelembe vevő termékek.

A fogyasztók számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság, a megbízhatóság, a folyamatos innováció és termékfejlesztés, a gyártóknak pedig mindennek költséghatékony módon való kommunikálása. A benevezett termékek zsűrizése, előválogatása konszenzusosan történt, de Az Év Terméke Díjat végső soron a fogyasztók ítélték oda a győzteseknek, az ő egyre erőteljesebb és tudatosabb véleményük döntött – mindannyiunk, a gyártók, a kereskedők és a fogyasztók javára. //

Hermann Zsuzsanna
ügyvezető-főszerkesztő
Trade magazin

Az Év Terméke Díj idei jelöltjei jó áttekintést adtak az FMCG-szektor sokszínűségéről és trendjeiről, mint például az egészséges táplálkozás, amely az idei pályázók körében is sokaknál megjelent. Az iparág iránt elkötelezett ember számára mindig jóleső érzés látni a vállalkozói kreativitás gyümölcseit, az új, innovatív termékek megjelenését, amelyekből most ismét egyre több található a piacon.

Az elmúlt évek alatt megnövekedett fogyasztói tudatosság érezhetően megmaradt a fogyasztóban, így a termékminőség megkülönböztetése a korábbinál is nagyobb jelentőséget kap a cégek stratégiájában. Ehhez kézzelfogható segítséget nyújt a POY is, mert érdemi viszonyítási pontot jelent a válogató, érdeklődő fogyasztók számára. Minden ilyen elismerés kiemeli a terméket a tömegből, bizalmat ébreszt a vásárlókban, erősíti a lojalitást, támogatja a márkaérték megőrzését, és ami ugyancsak lényeges: inspirálja a gyártókat.

A díj külön erőssége az, hogy a valódi vásárlói megítélést tükrözi. A kiskereskedelemben folyó hatalmas versenyben egyre több márka közül kell kitűnni minden szegmensben. A POY olyan díj, amelynél a kisebb hazai gyártók és az ismert márkák egyenlő esélyekkel versengenek a zsűri és a fogyasztók szavazataiért.

A Trade magazin mint a Product of the Year kizárólagos FMCG-média­partnere minden évben elsőként mutatja be a nyertes termékeket – idén is nagy örömmel tesszük ezt, gratulálva egyúttal a nyerteseknek! //

Dr. Illés Zsuzsanna
igazgató
MAGYOSZ

Idén először veszek részt ebben a nagyszerű pályázatban mint zsűritag. Miután megismerkedtem a pályázattal, határozottan mondtam igent a zsűriben való szerepvállalásra. A MAGYOSZ igazgatójaként munkám során folyamatosan figyelem, mennyi energiát és szenvedélyt fektetnek be a hazai gyógyszergyártók az innovációba, a fejlesztésbe. A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de egyben a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat, a szektor teljes kutatás-fejlesztési kiadása 2016-ban 65,4 milliárd forintra becsülhető.

Azt is örömmel tapasztaltam, hogy az idei pályázatban egyre inkább előtérbe kerültek az egészséges élelmiszerek. A magyar lakosság kiemelten érintett a kardiovaszkuláris és a daganatos betegségekben, amelyek kialakulásához jelentős mértékben hozzájárul az életmód, ezen belül is a helytelen táplálkozás. Fontosnak tartom, hogy a gyógyszeripar mellett az élelmiszeripar is kiemelten foglalkozik e probléma kezelésével, és termékfejlesztésekkel kívánnak megfelelő válaszokat adni e társadalmi kihívásra.

Egyértelműen az egészséget szolgáló termékek iránt látom a legnagyobb érdeklődést, így bármit, ami az egészségtudatosabb életvitelt szolgálja, örömmel látok a versenyben személy szerint én is.

Nagyon boldog voltam, amikor hazai termelők termékeit is ott láttam a nagy, sok esetben nemzetközi háttérrel bíró cégek termékei mellett, hiszen nagy szükség van ezekre a kkv.-kra nemzetgazdasági szinten is.

Amikor kóstoltam, vizsgáltam a készítményeket, igyekeztem kizárólag az érzékszerveimre hagyatkozni, arra, amit látok, érzek. Az innovációt kerestem, annak minden aspektusában. Kerestem az újítást a termékek megjelenésében, tartalmában, próbáltam értékelni az ötletet.

Ha a POY sikerének titkát kellene megfejtenem, azt mondanám, hogy a fogyasztók bevonása a kulcs: a felhasználók involválása nemcsak az adott készítmények piaci sikerét tükrözi, de egy reprezentatív lakossági minta visszajelzést adhat a fejlesztőknek is arra, hogy mire mutatkozik valós igény.

A pályázatnak szerepe van a piaci szereplők további újításokra ösztönzésében, ami nemcsak a megjelenésben megmutatkozó fejlesztést jelenti majd a jövőben, hanem valódi innovációt is. Márpedig ebben, mi magyarok, kiemelkedően jók vagyunk: a gyógyszeripar mellett is valamennyi területen, az egész világon bizonyítottak az újító szellemű magyar elmék az elmúlt évtizedekben, évszázadokban! //

Szöllősi Réka
ügyvezető igazgató
ÉFOSZ

Az Év Terméke Díj ismertségének komoly növekedése jól mutatja a kereskedelmi saját márkás termékek erős pozícióját a piacon. Ezek a cégek igen hatékonyan ki tudják használni a díjban rejlő marketingpotenciált.

A kategóriák számának idei emelkedése az én olvasatomban azt jelenti, hogy nő az érdeklődés a díj iránt. Feltűnt, hogy az élelmiszerek között az idén sok volt a pékáru és a „kence” – ez utóbbiak közül pedig, örülök, hogy végre sok volt a hagyományos ízvilágtól elrugaszkodó, itthon különlegesebbnek számító termék. A trendek ismeretében lassan aktuális lenne a „mentes” termékek kategória létrehozása is.

Az idén versenyző termékek színvonala nagyon magas volt. Annak is nagyon örülök, hogy találkoztam néhány olyan termékkel is, amely a magyar piacon újdonságnak számít. Ugyancsak örömteli, hogy lassan, de biztosan, mondhatni „foltokban” nálunk is megjelennek a nemzetközi trendek első fecskéi. Ugyanakkor észre kell venni – legalábbis e díj alapján –, hogy az újdonságok hazai bevezetése erősen kötődik a kereskedelmi láncok saját márkás terméksorozataihoz. Szerintem azzal, hogy a láncok megismertetik a vásárlókat ezekkel a termékekkel, előbb-utóbb rászoktatják az inkább konzervatívnak számító hazai fogyasztókat az újdonságok kipróbálására, segíthetik a hazai gyártókat az új termékek bátrabb piacra dobásában. Legalábbis reménykedem ebben! Az innovációk fejlődése igényli a fogyasztói nyitottság kialakulását.

A POY zsűrizése nem valamiféle vakkóstoltatás, a zsűritagok véleményét óhatatlanul befolyásolja az adott márkáról meglévő percepciójuk, a márka fejlődési útjának ismerete és az ebből fakadó bizalom. Én magam igyekszem ugyanakkor a lehető legnagyobb nyitottsággal, elfogulatlanul állni a feladathoz.

A zsűrizés számomra egyáltalán nem tűnik rutinszerű tevékenységnek, igazi megtiszteltetésnek és inkább a munkám egyik napos oldalának tekintem. Az idén is azzal a céllal vágtam bele az zsűrizésbe, hogy első számú szempontként a termékek innovatív mivoltát fogom értékelni. Azt is fontosnak éreztem szem előtt tartani, hogy illeszkedik-e az adott termék a globális piacon megfigyelhető, előremutató innovációs trendek valamelyikébe. //

 

Kapcsolódó cikkeink