Francia menü országszerte huszonöt étteremben
Magyarországon huszonöt étterem csatlakozik a negyedik alkalommal meghirdetett Gout de France/Good France gasztronómiai világünnephez, melynek keretében március 21-én világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínál francia menüt.
A Gout de France a francia Kül- és Európa-ügyi Minisztérium és Alain Ducasse séf közös kezdeményezésére indult el részben a legendás 19-20. századi séf, Auguste Escoffier örökségének ihletésére – idézte fel a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.
Éric Fournier hangsúlyozta: az egyszerre 5 kontinensen, több mint 150 országban zajló esemény sorozatban negyedik éve mozgósítja az éttermeket és a séfeket világszerte. A résztvevők hagyományosan franciás menüsort kínálnak ugyanazon a napon. Idén első alkalommal az esemény vezérmotívuma egy régió lesz: Nouvelle Aquitaine, vagyis Bordeaux és tágabb környéke; a kiemelt téma pedig a borok és röviditalok – fűzte hozzá a diplomata.
Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Périgeux, az Arcachon-öböl, Biarritz szintén erős nevek, akárcsak a régióból származó osztriga, libamáj, kacsa, konyak vagy armagnac.
A Gout de France idén a januárban elhunyt legendás francia séfről, Paul Bocuse-ről is megemlékezik: a séfek szabadon beilleszthetnek menüsorukba egy Paul Bocuse repertoárjába tartozó vagy általa inspirált ételt.
Az éttermek 2017 novembertől pályázhattak a részvételre a francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére – számolt be a Éric Fournier.
Budapesten a Béterv lakásétterem, a Borsso Bisztro, a Gundel, a Jardinette, a francia-orosz Kolette Bistro, a Kollázs, a Larus, a La Perle Noire, a Paris Budapest Restaurant, a Pavillon de Paris, Budakeszin a Budai Gesztenyés, Debrecenben az IKON Restaurant, Miskolcon a Végállomás Bistorant, Szegeden a Boros Kakas, Szentendrén a Promenade, Veszprémben a Gusto 13, illetve a fővárosban és Székesfehérváron az Accor hotellánc kilenc étterme kínál francia menüsort a kezdeményezéshez csatlakozva. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >