Franchise híradó

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

Franchise híradóDr. Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség alapító-főtitkára nyugdíjba vonult. Az alapítás, 1991 óta állt a szervezet élén, az azóta eltelt időben számtalan konferencián adott elő, valamint több szakmai publikáció szerzője. Utódja a Dakexpo franchise tanácsadó cég tulajdonos-igazgatója, dr. Mandel Katalin lett.

Kávézóboom várható Magyarországon? Több európai kávézólánc is terjeszkedésre alkalmas piacnak tartja Magyarországot. Franchise partnereket keres a holland Kaldi, az olasz eredetű Chiaroscuro és a C House, a spanyol Café & Té. Ez utóbbinak 150 egysége működik Spanyolországban, és egyidejűleg Franciaország és Portugália irányába is terjeszkedne a lánc. Egyelőre még csak tapogatózik a magyar piac kapcsán a 37 éve üzemelő angol Costa Café és a szintén brit Coffee Republic, valamint a Lavazza-csoport franchise láncaként működő Il Café di Roma. Hamarosan megnyitja első budapesti üzletét a máltai Café Jubilee, ugyanakkor a spanyol Jamaica Coffee Shop lánc új tulajdonosának stratégiai tervei között egyelőre nem szerepel a kelet-európai jelenlét. (Forrás: Dakexpo)

Terjeszkedik a CC. Úgy tűnik, a Coffeshop Company új tulajdonosai komolyan veszik azokat a terveket, amelyek szerint rövidesen maghatározó szerepet kívánnak betölteni a hazai gyorskávézó-piacon. Az év első hónapjaiban két új egységet nyitottak Budapesten, és bár a Váci utcai kávézó röviddel a nyitás után műszaki okok miatt több hétre bezárt, de március közepén már újra vendégeket fogadhatott. A nagy durranás azonban a Corvinus Egyetem új épületének földszinti részén nyitott egység, amely az egyetemisták számára optimális napközinek bizonyult. Az osztrák anyavállalat honlapján a „hamarosan nyíló” üzletek között két budapesti, egy szolnoki és egy debreceni kávézó szerepel.


A KFC is megpróbálja. Az AmRes-csoport tagjaként üzemelő Kentucky Fried Chicken a hírek szerint rövidesen új éttermet nyit Budapesten, a Moszkva téren. A helyiségben a korábbi években pitabár, majd az első, referenciaüzletnek készült Norbi Update gyorsétterem működött. Ennek bezárását követően az üzemeltető a Főzelékfaló-lánc franchise partnere lett, de információink szerint ez az együttműködés is sikertelennek bizonyult, és a nézeteltérések a szerződés felbontásához vezettek.

Szintén az AmRest-csoporthoz kapcsolódó hír, hogy megnyílt az első Starbucks kávézó Prágában. A cseh fővárosban történt nyitás kapcsán a cég honlapján közzétett sajtóközlemény úgy fogalmaz: „A tavaly májusi bukaresti megjelenést követően Moszkvában nyitottunk két üzletet, és mindenhol nagy örömmel fogadták jelenlétünket. Most Lengyelország és Magyarország kerül a figyelmünk középpontjába, hogy ezekbe a nagy kávéházi hagyományokkal rendelkező régiókba is elvigyük a Starbucks márkát.”
Az AmRest a legnagyobb független étterem-üzemeltető Közép- és Kelet Európában, összességében 252 KFC, Pizza Hut, Burger King, freshpoint és Rodeo Drive étterem tartozik a cég irányítása alá Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és Oroszországban. (Forrás: amrest.eu)

Átadó egy mester franchise jog. Az alacsony befektetéssel járó, ugyanakkor tisztességes nyereséggel kecsegtető üzleti vállalkozásként hirdetett Sr. Patata tavaly nyáron nyitotta referenciaüzletét Debrecenben. Tevékenysége a burgonyára alapszik, a zsiradékmentes technológiával, speciálisan erre a célra kifejlesztett sütőben készülő ételek kitűnő lehetőséget kínálnak az egészségtudatos táplálkozás követőinek. A spanyol koncepció a Hajdúság fővárosában üzemelő referenciaüzlete üzemeltetőre, vagy a magyarországi mester franchise jog új tulajdonosára vár. Mint megtudtuk, az üzemeltető részéről családi okok indokolják a változtatás szükségességét.

Átstrukturálódik a McDonald’s. Hírek szerint – mivel a saját tulajdonú üzleteik kevésbé jövedelmezőek, mint a franchise partnereiké – a főrészvényesek nyomására átadja előbbiek egy részét a McDonald’s. Elsősorban az Egyesült Királyságban és Kanadában csökkentik ezerötszázzal saját egységeik számát, de korábban a karibi térségben is hasonló mértékű átalakulás ment végbe. Információink szerint a McDonald’s magyarországi felépítését nem érintik a központi elképzelések.

Kapcsolódó cikkeink