Franchise híradó

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Franchise híradóTerjeszkedik a KirályPizza.
Az egri székhellyel működő, magyar tulajdonú hálózat, a KirályPizza rendszergazdája bejelentette, hogy középtávon jelentősnek mondható terjeszkedésbe kezd a magyar gyorsétterempiacon. Az elsősorban pizzát és gyrost kínáló, de emellett az amerikai gyorséttermek kínálatának teljes palettájával dolgozó franchise a jelenleg a hevesi megyeszékhelyen üzemelő két egysége mellé további tíz nyitását tervezi öt esztendőn belül. Az első fejlesztések várhatóan Debrecenben és a fővárosban történnek majd.

Tulajdonosváltás előtt a Morik Café.
Információink szerint évtizedes cég-építő munkáját befejezve a Morik Café-hálózat tulajdonosa eladásra kínálja a franchise rendszer rendszergazdai jogait. A kezdetben minőségi kávéforgalmazással, majd kávézók, kávéházak üzemeltetésével foglalkozó franchise vállalkozás az utóbbi években a kevésbé jelentő beruházási igénnyel épülő kávémérések üzemeltetése felé fordult. A lánc tagjai nemcsak a fővárosban, hanem a nagyobb vidéki településeken is jelen vannak.

Itt a Häagen-Dazs.
Nyolcvanhét esztendővel megalapítása után Magyarországon is üzletet nyitott a Häagen-Dazs. A bronxi székhellyel induló vállalkozás ma a világ 50 országában van jelen, összességében 865 egységet üzemeltetve. A világ egyik elismerten legjobb minőségű jég-krémének erénye, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készül, és a Häagen-Dazs Cafékban vásárolható jégkrémgombócok mérete a hazánkban megszokottnak csaknem a duplája. A jégkrém mellé kávét, teát, forró csokit kínál a kávézójellegű vendéglátóhely, az amerikai stílusú, helyben sütött sütemények alapanyaga pedig egyenesen a tengerentúlról érkezik. A fagylaltozó az Aréna Plazában várja a jeges édességek kedvelőit. Sikeres debütálás esetén pedig további terjeszkedés sem kizárt.


Frei Tamás kávézóláncot alapított.
Az ismert televíziós személyiség, Frei Tamás is fantáziát lát a franchisingban. A tavalyi évben Salgótarjánban megnyitott referenciaüzlet után a főváros bevásárlóközpontjaiban található Libri könyvesboltokban kapott helyet a kávézó, a hírek szerint pedig rövidesen Szolnokon és Kassán is Frei Café nyílik. A baristaképzésben is részesült televíziós újságíró a világot járva korábban is számtalan kávéültetvényen, pörkölőüzemben és kávéházban járt. Utazásai során személyesen választja ki azokat a kávétípusokat, amelyeket üzleteiben értékesít, „a cserjétől a csészéig követve a kávét”. Ennek eredményeként a viszonteladók kizárásával meglepően vendégbarát árakkal dolgozhat.

Mini filmstúdió a McDonald’sekben.
A kreatív, forgalomösztönző marketingeszközeiről is ismert világcég a világon egyedülálló kezdeményezést indított Magyarországon. Néhány éttermében mini filmstúdiót állított fel, ahol a vendégek elkészíthetik saját videoklipjüket. A „szereplőket” arra kérik, hogy az utóbbi húsz évben a gyorsétteremlánchoz kapcsolódó élményeiket rögzítsék a stúdióban. Az alkotások javát a McDonald’s felhasználja a magyarországi jelenlétének 20. évfordulójára készítendő reklámfilmjében. Az első vállalkozók közül többen versben mondták el élményüket, de akadt, aki alkalmi rapperként szerepelt. A kamerák Budapesten a Nyugatinál, valamint Debrecenben és Győrben várják a McDonald’s sztárjait.

Részvénytársasággá alakul a Főzelékfaló.
Korábbi cégeit összevonva részvénytársaságként üzemelteti tovább vállalkozását Bársony Ferenc, aki családjával tíz éve nyitotta az első Főzelékfaló ételbárt a Nagymező utcában. A vállalkozó az újonnan átadott Aréna Plazában nyitotta meg legújabb főzelékéttermét. A napokban újabb franchise szerződés alapján induló gyorsétterem kezdi meg működését a fővárosi Ferenciek terén. Az üzletember ugyanakkor elmondta, hogy a magyarországi franchise piacon elharapózott sajátos erkölcsi felfogások miatt nem könnyű megbízható és hosszú távú partnereket találni. Szakmai és emberi nézeteltérések miatt több szerződés került felbontásra az utóbbi időben. Ezek egyike a korábban Update gyorsétteremként is megbukott Moszkva téri vállalkozás.

Kapcsolódó cikkeink