Magazin: Főzdék, csaposok, ínyencek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 24. 12:27

A népnyelv által „Átkos II.”-nek nevezett, 1989-ben záródó korszakban a söröröm mindennapi megnyilvánulásáról egy korosztály kultuszfilmje, a Könnyű testi sértés adta a legszemléletesebb képet – egyik jelenetében a körfolyosós bérház udvarán kiáltotta el magát egy hálós-cekkeres férfi: Kőbányai jött a közértbe! És a ház férfinépe megindult! Talán a forgatókönyvíró sem tudta, hogy a többi napokon a 4,50-es sört a közért hátsó udvarán a vendéglátósok 6 forintért pakolták ládaszám autóikba.

Ma más a világ: a sörfogyasztás visszaesett, a hipermarketekben a 100 forintos söröket pakolja a magyar, arról már kiokosítva, hogy 4 alkoholszázalék alatt „átvágás az egész”. Kialakult viszont egy egyre szélesedő réteg, akik tudják, hogy a sörök világa nemcsak a pilsekből áll, sőt, pils és pils között is tudnak különbséget tenni.

A két megközelítés közötti ugar (nagyon) lassú feltörésében óriási szerepük lett a mind gyakoribb speciális sörfesztiváloknak. Megértük azt is, hogy e rendezvények egyikének támogatásával már a piac egyik legnagyobb szereplője is élére próbált állni a néhányak által lelkesen sörforradalomnak nevezett folyamatnak.

Annál a fesztiválnál kevésbé profibban, de az előző Főzdefeszt hibáiból nagyon sokat tanulva zajlott október első felében Budapesten a második Főzdefeszt. Nagy területen, sok asztal mellett most már este is lehetett 5-15 perc várakozás után kóstolni a különlegességeket. Kis(?) magyar főzdék hozták el legjobb termékeiket és újdonságaikat – és a közönség soraiból, a vendég korától függetlenül, nagyon gyakran lehetett értő dicséretet, kritikát, összehasonlítást hallani. Mi meg sem próbáljuk elemezni a remekül (vagy éppen nem annyira) sikerült számos sörfajtát – megteszik ezt sokan az interneten –, de drukkerként nagyon jó érzésekkel jöttünk el a Főzdefesztről. Külön örömünk, hogy az egyik főzde tulajdonosa (véssük nevét a jobbak közé: Grabanc) a borvacsorák koncepciójához hasonlóan sörfalatkákat komponált és kínált a csapolt fajtákhoz. Mondanánk, hogy az adagok is mindenhol „jelzésig” korrekten voltak csapolva, kár, hogy itt is megjelent már a sörét átszellemülten magyarázó tulajdonos mögött a figyelmet a túl sok habról a dekoltázsára terelő csapos lánynak a Budavári Sörfesztiválon gyakran látott típusa. Sajnáltuk azokat a főzdéket, akik bódéi szervezési problémák miatt fél nap késéssel érkeztek meg, vagy hűteni nem tudták italukat jó darabig – talán következő alkalommal nem fordul elő ilyen!

Kapcsolódó cikkeink