Főzdefeszt: Hatszáz sörkülönlegesség a Városligetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 10. 11:19

Etióp kávés-kakaós brown ale, klasszikus lágersörök és újhullámos pilzeniek, cseh, angol és belga sörök: összesen hatszáz féle sörkülönlegességet kóstolhattak a látogatók a 11. Főzdefeszten péntektől vasárnapig a városligeti Napozóréten.

sor-sor

Hagyományaihoz híven a Főzdefeszt idén is bemutatott egy sor újonnan nyílt vagy éppen nyitó főzdét. Jelen volt például a Mad Scientist, amely pár hónappal ezelőtt indult el Budapesten a Monyó Brewing Co. mellett, ahogy a leányvári Beerfort is először mutatkozott be a Főzdefeszten, és az Etyeki Sörmanufaktúra friss söreit is most kóstolhatták meg először a látogatók.

Először vett részt a fesztiválon a 2013-ban alapított szentesi Zentus, etióp kávés-kakaós brown ale-jével. A Váci úti Főzde Projekt ugyan csak ősszel nyit meg, de már ezen a hétvégén négy sörrel tesztelték a piacot. Az újhartyáni Áperte is nyitó főzde, de Első Csók nevű bohemian pilsnerét már megkóstolhatták az érdeklődők a Főzdefeszten. A District 7 Brewing Company is csak bontogatja a szárnyait, bemutatva Natural Finish elnevezésű, első sörét.

Az újonnan bemutatkozó főzdék mellett a régi kedvencekkel is találkozni lehetett, akik klasszikus lágerekkel, IPA-kkal, gyümölcsös sörökkel és számtalan új fejlesztéssel készülnek.

Armando Otchoa – a Főzdefeszt alapítótársa – például ismét megfőzte az első magyar IPA-t, a Grabancot. Egyre nagyobb figyelemmel és odaadással készülnek a klasszikus lágersörök és újhullámos pilzeniek is: a magyar alsóerjesztésűeket a látogatók többek között a Zip's, a Szt. András, a Fóti, a Kapucinus, a Zentus, a Yeast Wörks, és a District9 – a IX. kerületi főzdéket és kocsmákat tömörítő kezdeményezés – standján találják meg – emelték ki a szervezők.

A Főzdefeszten külföldi sörkülönlegességek is felbukkantak. Bemutatkozott a Hekkelberg, a Csehországban főzött magyar brand, amely könnyű, finom és olcsó ivósörrel érkezik; az Importer standjában ott lesz a Fourpure – London leggyorsabban növekedő craft brewery-je, míg a Bel D'Or, amely kis belga sörözőből nőtte ki magát importőrré, most a belga sörkultúra ismeretlen, új oldalát tárja a főzdefesztezők elé.

A szervezők meghívták a rendezvényre a Pilsner Urquellt, azzal a céllal, hogy a látogatók “végre tisztességes és pontos választ kapjanak a magyar sörforradalomra” egy olyan nagyüzemi sörfőzdétől, amely “a világ egyik legjobb” pilzenijéből csapol, különleges tankokból, de szűretlenül.

Sokszínű volt az ételkínálat is: a Mangalica Barbecue Show BBQ trailerei Kansasból érkeztek – árulták el e szervezők, aki nagyon várták a Zabáljcsak pulled-porkját és a Che-Che Bistro steak-szendvicsét is. Bemutatkozott a Főzdefeszten a Butcher's Kitchen új projektje, a Tartine – francia szendvicsező, és ott esz a Lekker Stroopwafel Manufaktúra, melynek karamelles ostyalapjai jól illenek a barna vagy vörös sörökhöz. A Kanálgép új csülkös szendvicset talált ki a Főzdefeszt látogatóinak, a lószállítóból átalakított Low Cost Gourmet Trailer pedig tócsnival készül.

A Főzdefeszt idén elhagyta a fesztiválkártyát, így a látogatók ismét készpénzzel és bankkártyával tudnak fizetni az italokért és az ételekért, a fesztivál különleges söröspoharait pedig a német Spiegelau cég biztosította – közölték a szervezők. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink