Főszerepbe kerülnek a csomagolás nélküli zöldségek
Az élelmiszer-pazarlás és a műanyag hulladékok elleni küzdelem jegyében az Egyesült Királyságban változások várhatók az élelmiszerboltok polcain. A brit kormány tervei szerint növelni kívánják a lédig, azaz csomagolás nélküli termékek kínálatát, különös tekintettel a gyümölcsökre és zöldségekre. A becslések szerint a brit háztartások több mint 10 százaléka által pazarolt élelmiszerek évente akár 40 ezer forintos költséget is jelenthet egy négytagú családnak.
Az új szabályok értelmében az élelmiszerboltoknak növelniük kellene a csomagolás nélkül kínált friss termékek arányát. Az intézkedés célja az élelmiszer-pazarlás és a csomagolásokból származó hulladékok csökkentése. A tervek szerint 2025-r3 a csomagolás nélkül értékesített gyümölcsök és zöldségek aránya elérheti a 30 százalékot, és három év múlva akár az összes csomagolás 80 százalékát is eltávolíthatják – írja a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szakportál.
Az élelmiszerboltoknak kötelező lesz csomagolás nélkül árusítaniuk azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknél ez technikailag és gazdaságilag is megvalósítható. Azonban várható, hogy bizonyos termékek, mint például az uborka, vagy a bogyós gyümölcsök kivételek lesznek, mivel a csomagolás növeli azok eltarthatóságát.
A javaslat arra ösztönzi az élelmiszerboltokat, hogy használjanak újrahasznosítható vagy papíralapú csomagolást. Bár a brit kormány lépéseit az élelmiszer-pazarlás és a műanyagok elleni küzdelemként üdvözlik, az érdekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az új szabályozásoknak arányosnak és a gazdasági valóságokhoz igazodónak kell lenniük.
Az intézkedés célja, hogy a fogyasztók csak annyi árut vásárolhassanak meg, amennyit ténylegesen szükségük van, ezzel csökkentve az élelmiszer-pazarlást és a környezetkárosító csomagolásokat. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan 76 kilogramm élelmiszert dobnak ki egy fő, ami komoly környezeti és gazdasági problémákat okoz. Az új intézkedések bevezetésével remélik, hogy ez a szám csökken és a csomagolások környezetbarátabbá válnak az egész országban.
Kapcsolódó cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >