Főszerepbe kerülnek a csomagolás nélküli zöldségek
Az élelmiszer-pazarlás és a műanyag hulladékok elleni küzdelem jegyében az Egyesült Királyságban változások várhatók az élelmiszerboltok polcain. A brit kormány tervei szerint növelni kívánják a lédig, azaz csomagolás nélküli termékek kínálatát, különös tekintettel a gyümölcsökre és zöldségekre. A becslések szerint a brit háztartások több mint 10 százaléka által pazarolt élelmiszerek évente akár 40 ezer forintos költséget is jelenthet egy négytagú családnak.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/01/inigo-de-la-maza-s285sDw5Ikc-unsplash.jpg)
Ahol megoldható, ott nem lesz csomagolás
Az új szabályok értelmében az élelmiszerboltoknak növelniük kellene a csomagolás nélkül kínált friss termékek arányát. Az intézkedés célja az élelmiszer-pazarlás és a csomagolásokból származó hulladékok csökkentése. A tervek szerint 2025-r3 a csomagolás nélkül értékesített gyümölcsök és zöldségek aránya elérheti a 30 százalékot, és három év múlva akár az összes csomagolás 80 százalékát is eltávolíthatják – írja a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szakportál.
Az élelmiszerboltoknak kötelező lesz csomagolás nélkül árusítaniuk azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknél ez technikailag és gazdaságilag is megvalósítható. Azonban várható, hogy bizonyos termékek, mint például az uborka, vagy a bogyós gyümölcsök kivételek lesznek, mivel a csomagolás növeli azok eltarthatóságát.
A javaslat arra ösztönzi az élelmiszerboltokat, hogy használjanak újrahasznosítható vagy papíralapú csomagolást. Bár a brit kormány lépéseit az élelmiszer-pazarlás és a műanyagok elleni küzdelemként üdvözlik, az érdekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az új szabályozásoknak arányosnak és a gazdasági valóságokhoz igazodónak kell lenniük.
Az intézkedés célja, hogy a fogyasztók csak annyi árut vásárolhassanak meg, amennyit ténylegesen szükségük van, ezzel csökkentve az élelmiszer-pazarlást és a környezetkárosító csomagolásokat. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan 76 kilogramm élelmiszert dobnak ki egy fő, ami komoly környezeti és gazdasági problémákat okoz. Az új intézkedések bevezetésével remélik, hogy ez a szám csökken és a csomagolások környezetbarátabbá válnak az egész országban.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben
A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben,…
Tovább olvasom >Előresietett a természet: korábban indul a bogyós gyümölcsök szezonja
Az idei meleg tél és enyhe tavasz következtében a természet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >