Fortune: az USA 500 legnagyobb vállalatának listája

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 20. 00:00

A Fortune közzétette szokásos éves listáját az Egyesült Államok 500 legnagyobb vállalatáról. A Wal-Mart visszavette első helyét az Exxon Mobile olajipari cégtől, így 2008. után újra a kiskereskedelmi áruházlánc lett az USA legnagyobb vállalata.

Árbevétel alapján az élelmiszer kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart az USA toronymagasan legnagyobb cége, mely mögött a két olajipari óriás az Exxon Mobile és Chevron sorakozik a dobogó második és harmadik fokán. A legeredményesebb vállalat, több mint 19 milliárd dolláros profitjával, azonban az Exxon.
Az első tíz között az Exxon és a Chevron mellett egy harmadik olajipari vállalat, a ConocoPhilips is szerepel. Az év egyik legnagyobb vesztese az autóipari óriás General Motors. A kormányzati segítségre szoruló GM árbevétele 148 milliárd dollárról 105 milliárd dollárra zuhant, ezáltal a cég a tavalyi listához képest 6. helyről a 15-re csúszott vissza.
A bankok közül a legelőkelőbb helyet a Bank of America foglalja el. A BoA-t a kilencedik helyen a J.P. Morgan és a tizenkettedik Citigroup követi. Utóbbi bank a legnagyobb vállalat a listán, amely – 1,6 milliárd dolláros – veszteséggel zárta az előző évet. A Citi előtt a tizenegyedik helyet Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway foglalja el, amely az élmezőnyben kiugróan magas, 61%-os profitnövekedést tudott elérni tavaly 2008-hoz képest – írja a Pénzcentrum.
Kapcsolódó cikkeink