Forráshoz jutnak a kisebb cégek is

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 19. 00:04

Az Európai Unióból elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program, már ez év elejétől, közel 31,5 milliárd forintos uniós támogatással, összesen 46,6 milliárd forintnyi forrás kihelyezésével.

A hitelek kihelyezése alapkezelőkön keresztül történik, a  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázatra augusztus végéig 18 kockázati tőke-alapkezelő pályázó jelentkezett. A 8 nyertes alapkezelővel 2009. decemberében sikeresen megtörténtek a szerződéskötések, jelenleg a tőkealapok PSZÁF általi engedélyeztetése zajlik, amelyet követően 2010 első negyedévében megkezdődhetnek a kifizetések.
A Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MV) Zrt. szerint szakmai körökben optimista várakozások övezik a programot, amely a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott, elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat.
A Program a hazai kkv szektor korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszban lévő vállalatai tőkehelyzetének javítását tűzi ki célul. A pénzre nagy szüksége van a kis cégeknek, mivel a magyarországi tőkepiac igen alacsonyan fejlett, és ezen belül is leginkább a nagyméretű tranzakciók dominálnak – írja a piacesprofit.hu.

Kapcsolódó cikkeink