Fornetti kontra Fornetti, a felek eltérően látják a szakítás okát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 04. 12:07

A kecskeméti székhelyű Fornetti Kft rendkívüli felmondással szerződést bontott a Fornetti PANNON néven Igalon működő master franchise partnerével, azonban a felek álláspontja nem egyezik az okokról.

Az igali cég a master franchise szerződésben részére előírt kötelezettségeit részben, illetve egészben megszegte, azokat nem tartotta be – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szabó József, a Fornetti Kft. ügyvezetője.

„Egy adott franchise-rendszerben nem engedhető meg, hogy napi beszerzésiár-változások miatt a rendszer tagjai ne ugyanazon alapanyagok felhasználásával állítsák elő termékeiket. A rendszer minden egyes tagjának ugyanazon magas szintű minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerrel és felelősségtudattal kell rendelkeznie, e tekintetben semminemű rugalmasság nem alkalmazható” – magyarázza a történteket a vezető. – „A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy pénzügyi vita, elszámolási nézetkülönbség soha nem volt közöttünk, a Fornetti Pannon Kft. mindig teljesítette fizetési kötelezettségeit.”

Ahogy az lenni szokott egy ilyen ügyben, a másik fél eltérően látja a történteket. „Nem lepett meg minket, hogy a Fornetti Kft. rendkívüli felmondással szerződést bontott velünk, viszont a közleményben felsorolt indokok nem felelnek meg a valóságnak” – mondta a Világgazdaságnak Galántai Ákos, a Fornetti Pannon Kft. ügyvezetője. Szerinte a céget tökéletes gyártóbiztonság jellemzi, amelyet az is igazol, hogy a Fornetti vezetése másfél hónapja még az üzemet mintaként mutatta be egy leendő külföldi partnernek.

Az igali cég vezetője szerint a szakítás hátterében más áll: a kecskeméti franchise-tulajdonos a felbontást megelőzően kezelhetetlenül nagyobb összegűre kívánta módosítani a szerződést, valamint az addig határozatlan idejű megállapodást csupán hét évben akarta maximálni. A Fornetti Pannon ezt vagy a közös megegyezéssel történő békés szakítást kapta opcióként. A cég az utóbbit választotta, így a döntést követően hat nappal már ki is derült: a Fornetti Európa nem vár tovább, és felbontja az addigi együttműködésüket. Bár a lépést tegnap jelentették be, de a cég már január 1-je óta Pek-Snack márkanév alatt gyártja saját termékeit, és a nagyra törő tervek szerint ők is franchise-hálózatban gondolkodnak az eddig is piacnak számító Győr–Székesfehérvár–Dunaújváros vonal alatt délre elterülő országrészen, valamint Horvátországban – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink