Fordulat a hazai kkv szektorban: pozitív jövőkép, több beruházás

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 24. 11:54

Mind a beruházási hajlandóság, mind a jövőbe vetett bizalom nagymértékben javult tavalyhoz képest a hazai kis- és középvállalkozások körében – derül ki a Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital kutatásából. Idén 30%-kal több beruházást terveznek a magyar cégek, főként az üzemi berendezések megújítása, illetve cseréje várható. 2012 óta először pozitív a hazai vállalkozói szféra jövőképe.

penz--

Derűlátóbbak a vállalkozások az idei teljesítményükkel kapcsolatban

A Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital hét európai országban elvégzett kis- és középvállalati (kkv) felmérése szerint a magyar vállalkozások 2013-ban a tervezetthez képest 15%-kal több befektetést valósítottak meg (összesen 2.237 milliárd forint értékben). 2014-ben tovább folytatódhat a növekedési trend, hiszen idén a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 30%-kal több beruházást terveznek. A kkv szektor összberuházási értéke így év végére a cégek várakozásai szerint 2.910 milliárd forintot tehet ki. Ez jelentős javulást jelez, hiszen 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1.683 milliárd forint volt. Vállalati szintre lefordítva ez azt jelenti, hogy míg 2013-ban egy magyar vállalkozás átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre, addig ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet.

Bizakodó jövőkép, új munkahelyek
Látványosan javult az ország nettó jövőkép mutatója is (a pesszimistán és optimistán gondolkodók különbözetét jelző érték). Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatok rendelkeztek negatív jövőképpel (-24%), 2014-re a mutató pozitívba fordult (+10%), vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásaikat optimistán látó cégvezetők száma. Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is: a cégeknek már csak kevesebb, mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14%-kal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását: a cégek több mint egyharmada szándékszik idén új munkaerőt alkalmazni, ezzel közel 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5%-os éves növekedést jelent.

Korszerűsödő üzemi berendezések
A vállalkozások idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet: a teljes szektorban kétszer annyit, összesen 1.866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, mint tavaly. Több mint 60%-kal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg is az előző évhez képest, ugyanakkor az IT szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek: mindössze feleannyit szánnak ezekre a tételekre ebben az évben.

A legnagyobb arányt továbbra is azok képviselik, akik tervezett beruházásaikat a meglévő berendezések amortizációjával indokolták (60%, 8 százalékpontos növekedés 2013 óta), de nőtt azoknak a száma is, akik meglévő eszközeiket korszerűsítenék a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében (45%, 19 százalékpontos növekedés 2013 óta).

Az elmúlt évhez képest 50%-kal több cég számolt be bevételkiesésről a nem megfelelő eszközei miatt, ugyanakkor az ebből adódó bevételkiesés 19%-kal csökkent (329 milliárd forintra).

A tervezett fejlesztéseket a magyar kkv-k egyharmada EU-s forrásból, közel ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani. Banki hiteleket a vállalkozások 14%-a venne igénybe, ez az arány azonban a nagyobb, 50-249 főt foglalkoztató cégek körében jóval magasabb (25%).

„A felméréssel összhangban némileg növekvő optimizmust tapasztalunk a kkv-k körében, és idén a beruházási kedv fokozódását várjuk. Ügyfeleink számlaforgalmának 2013 végén megindult növekedése is arra enged következtetni, hogy az üzleti aktivitás élénkülésére számíthatunk. A javuló beruházási kedvű kkv-k 2014-ben is stabil és kiszámítható pénzügyi partnerként számíthatnak ránk” – mondta el Tóth Viktor, a Budapest Bank Business, a bank kis- és középvállalkozásokra szakosodott üzletágának vezetője.

Nyugat-Európát stagnálás, Közép-Kelet-Európát inkább fellendülés jellemzi
A gazdaságba vetett bizalom Európa-szerte nőtt 2013 óta (kivéve Németországot, ahol szinten maradt az egyébként relatíve magas, +45%-os nettó jövőkép mutató). Az Egyesült Királyságban a legoptimistábbak a cégek, itt a megkérdezettek 54%-a látja pozitívan a jövőjét. A közép-kelet-európai régióban Lengyelország a legbizakodóbb, itt a vállalkozások 45%-a derűlátó, de Magyarországot (10%) a csehek is megelőzik a maguk 37%-os értékével.

A vizsgált országokban a beruházási szándék nem sokat változott az elmúlt év óta: összesen 410 milliárd euró összeget terveznek befektetni a vállalkozások 2014-ben. Ugyanakkor változtak az arányok: míg a nyugat-európai országok tavaly 24%-kal több (372 milliárd euró) beruházást terveztek az előző évhez képest, idén ez az összeg mintegy 4%-kal kevesebb (356 milliárd euró). A közép-kelet-európai országokban azonban a múlt évi 21%-os csökkenéssel (46 milliárd euró) szemben most 17%-kal többet (54 milliárd euró) szándékoznak befektetni a cégek.

A beruházásokhoz felhasználandó forrásokat tekintve a nyugat-európai és közép-kelet-európai régió között jelentős különbségek vannak: míg az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Franciaországban a kkv-k 41%-a fedezné kiadásait saját tőkéből, addig a csehek, lengyelek és magyarok esetében ez az arány 32%. A nyugat-európai kkv-knek csupán 2%-a tervez uniós forrást igénybe venni, míg a közép-kelet-európai országok vállalatainak egynegyede hagyatkozna EU-s támogatásokra. A banki kölcsönöket illetően ugyanakkor nincs eltérés a két régió országai között: a cégek kb. 15%-a venne igénybe hitelt.

Kapcsolódó cikkeink