Fordított áfával a csalók ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 10. 12:00

Kétszer annyi áfát csalnak el évente az Európai Unióban, mint Magyarország teljes GDP-je. Hazánkban 2012-ben háromszázmilliárd forintnál nagyobb kár érte a költségvetést az áfával összefüggő visszaélések miatt – írja a Magyar Hírlap. A Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szerint a fordítottá áfa rendszerének kiterjesztése hatékony védekezés lehetne.

penz--

Magyarországon az áfacsalások összege elérte az egymilliárd eurót 2012-ben. Az Európai Unió országaiban évente annyi veszteség származik ebből a bűncselekményből, amennyi hazánk GDP-jének duplája. A probléma megoldása ezért kiemelt jelentőségű. A Mazars könyvvizsgáló szerint hatékony védelem lehetne a fordított áfa rendszerének kiterjesztése. Ennek előnye, hogy nem az eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó fizeti az áfát, hanem a vásárló. Az eladó nem tüntet fel áfát a számlán, vagyis nem tud eltűnni a visszaigényelt összeggel két befizetési periódus között.

A legjelentősebb csalások úgy történnek, hogy több cég láncolatán, országokon át utaztatva tűnik el valahol az áru. Ezek kiszűrésére, vagy legalábbis az esetszám csökkentésére csak úgy van lehetőség, ha a tagállamok adóhatóságai szorosan együttműködnek.

http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/830-afacsalok-elleni-fellepest-surgetnek-az-eu-ban

Kapcsolódó cikkeink