+36 30 826 4158 2024. július 17. szerda,
Endre, Elek
Hírlevél

Fontos a talaj vízmegtartó képességének növelése

Szerző: STA Dátum: 2023. 06. 23. 09:30

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Pozsonyban kétoldalú szakmai egyeztetésen vett részt, amelyen a szlovák Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium Államtitkára, Martin Kováč bemutatta azt a nemrég kialakított stratégiát, amellyel a talaj vízmegtartó képességének növelését a hidrológiai viszonyok javításával érik el.

(Fotó: AM)

A kisebb területek vízkörforgásai azáltal tarthatóak fenn, hogy a területeken agrotechnikai műveletekkel hosszabb lefolyási utakat biztosítanak a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadéknak. Ezzel együtt garantálják a folyamatos növényborítottságot, így a párolgás és párologtatás hosszabb ideig kiegyenlített hőmérsékletet biztosít, ami a természetes és épített környezetre egyaránt pozitív hatással van. Az egyeztetésen hangsúlyozták, hogy a megvalósításban fokozott szerepe van a gazdák összefogásának helyi szinten, miközben stratégiájuk országosan is hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. A találkozó során szó esett az Agro-ökológiai Program vállalásainak népszerűségéről, a KAP Stratégiai Terv eddigi tapasztalatairól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarák és falugazdász-hálózatok szerepéről, továbbá a szén-dioxid eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének létrehozásáról szóló rendelettervezet mezőgazdasági kérdéseiről. Utóbbihoz szorosan kapcsolódik a talajélet élénkítése, amelyhez a vízháztartás javítása elengedhetetlen.

Mindkét fél pozitívan értékelte az egyeztetést, így várhatóan a közeljövőben további együttműködésekre kerülhet sor a két minisztérium között.

AM

Kapcsolódó cikkeink