Folytatódik a Legszebb konyhakertek program
A 2012-es indulás óta évente duplázódott a Legszebb konyhakertek programban részvevő települések száma, idén eddig 180 önkormányzat csatlakozott, a jelentkezési határidő március 20-án jár le.
Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a programot azért hirdették meg, hogy kialakuljon egy olyan hálózat, amelynek a tagjai maguk termelik meg a család részére a zöldséget és a gyümölcsöt.
A program kezdeményezője, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a helyi kertművelők április 30-ig jelentkezhetnek a versenyre. A helyi zsűri augusztus közepéig kétszer járja be a kerteket, majd eldönti, hogy melyiket nevezi be az országos versenybe.
A végső értékelésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) kerül sor, szeptemberben. Az országos zsűri tagjai között ott lesznek a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselői is.
Kovács Szilvia kitért arra is, hogy idén már minden megye képviselteti magát a versenyben, a legaktívabb Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye. Miután balkonon létrehozott konyhakertekkel is lehet indulni, több fővárosi kerület is csatlakozott a programhoz – mondta. Kifejtette, újdonság az angliai Plymouth város csatlakozása, és lengyel városok is érdeklődnek a program iránt. Magyarországon potenciálisan két és félmillió ember alakíthatna ki saját konyhakertet, s azt szeretnék, ha minél többen élnének ezzel a lehetőséggel.
Kenderes a mezőgazdasági szakközépiskoláknak kezdeményezett külön versenyt idén. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MBH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a csapadék jót tett a növények fejlődésének
Az elmúlt napok hűvös időjárása megállította a növények idő előtti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >