Folytatódik a kiskereskedelmi forgalom csökkenése

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. októberben 1,4 százalékkal, az első tíz hónapban 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A KSH gyorsjelentése szerint szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok elemzésekor kiderül, hogy a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008. január–októberben 5115 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. októberben 567 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első tíz hónapban a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma január–októberben 1,3 százalékkal, októberben 0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2008. októberben az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesbol-tok) forgalma 0,5 százalékkal mérséklődött; az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,4 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi forgalmának volumene nem változott a szeptemberihez képest.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 2,4 százalékkal, októberben 2,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. 2008. októberben az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek forgalma csökkent 2007 októberéhez viszonyítva. A többi üzlettípusban bővült a kiskereskedelmi forgalom – a legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletek eladásai növekedtek az előző év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma októberben 0,2 százalékkal maradt el a szeptemberitől.

Kapcsolódó cikkeink