Folytatódhat jövőre az áfacsökkentés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 11. 11:22

Szerda reggel megkezdődött a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája a parlamentben. Elsők között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tekintette át a jövő évi büdzsét, amely során elmondta, reméli, hogy az áfakulcsok csökkentését 2017 után is folytatni tudják.

parlament

Szerdán és csütörtökön folytathatják le a jövő évi büdzsé általános vitáját az Országgyűlésben, ahol a képviselőknek 30 órájuk van értékelni a kormány indítványát.

Varga Mihály értékelésének főbb pontjai:

A jövő évi büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol, aminek megfelelően 71,9 százalékra csökken az adósságmutató, amely 1,6 százalékponttal alacsonyabb a 2016-osnál.

Két központi tartalékot is képeztek: az Országvédelmi Alapban 60 milliárd, az általános tartalékként szolgáló rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatában 110 milliárd forint van.

Januártól 5 százalék áfa vonatkozik a friss tejre, baromfira, tojásra, míg az éttermi szolgáltatások és az internet áfakulcsa 18 százalékra mérséklődik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: reméli, az áfakulcsok csökkentését 2017 után is folytatni tudják. (MTI, portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink