Folytatni kell a fogyasztóvédelem hangsúlyos területeinek revízióját

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 27. 14:17

A fogyasztóvédelem hangsúlyos területeinek további revízióját tartja az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága egyik legfontosabb jövőbeni feladatának Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke.

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az általa vezetett testület az idén 19 törvényjavaslatot, és egy országgyűlési határozati javaslatot vitatott meg, értékelve azok hatását elsősorban a fogyasztók védelmének szempontjából. A jó teljesítmény szerinte részben annak köszönhető, hogy a kötelező feladatokon túl számos, a fogyasztóvédelem szempontjából fontos ügyet saját kezdeményezésre tűztek napirendre. Másrészt hozzájárult ehhez az is, hogy a bizottság tagjai, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is a pártpolitikai megközelítés helyett a szakmapolitikai szempontokat követték a szakmai ügyek tárgyalásakor.

A bizottság számos, a fogyasztókat alapvetően érintő területet tekintett át. Ezek közül Simon Gábor kiemelte devizaalapú hitelt felvevők által kötött hitelszerződések ügyét, amelyben azt vizsgálták: mennyire felelnek meg azok a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, különös tekintettel a fogyasztók védelmét és megalapozott döntéshozatalát szolgáló európai uniós előírásokra.

Ugyancsak hasznosnak minősítette az energiaszolgáltatók számlázásával, valamint ügyfélszolgálatainak működésével kapcsolatos tapasztalatok áttekintését, és a multinacionális cégek által gyártott termékek minőségének összehasonlítását. Jövőre a gyermekétkeztetés és az utazásszervezés fogyasztóvédelmi kérdéseinek helyzetét vizsgálja majd meg a testület.

Az elnök a bizottság kiemelten fontos jövőbeni feladatának tekinti a társadalmi érdekek becsatornázásának további segítését, s e vonatkozásban az új média intenzív használatát. Szintén kiemelten kell foglalkoznia szerinte a bizottságnak a fogyasztói tudatosság fejlesztésével, amihez az oktatási anyagok és a fogyasztói tájékoztatók kidolgozásával és terjesztésével járulhatnak hozzá.

A testület albizottságaiban folyó munkát is jelentősnek értékelte a Simon Gábor, kiemelve az Élelmiszer-biztonsági albizottság tevékenységét. Az albizottság készítette elő például a nagybani piacok tevékenységének, működésének szabályozásáról szóló törvénymódosító javaslatot, amely szerinte fontos fogyasztóvédelmi szerepet tölt be ezen a területen. Ezen kívül kiemelte még, hogy áttekintették a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény végrehajtásának tapasztalatait.

A fogyasztói panaszok kezelésének intézményrendszerét áttekintő albizottság pedig a közüzemi szolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatával kapcsolatos tapasztalatokat tekintette át – mondta Simon Gábor. Részben az ő munkájuk eredményeként kezdeményezi a panaszügyintézés felgyorsítására az elnök egy bizottsági jogszabálytervezet elkészítését jövőre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink