Folyószámlatartozásunk tetemes, de csökkenő tendenciát mutat

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 29. 00:03

A pénzügyi felügyelet adatai alapján a hazai háztartások folyószámlahitele csökkent 2008. végéhez képest, idén júliusban így is meghaladta a 325 milliárd forintot.

A korábbi évek tendenciájához képest, amikor negyedévente mintegy 9 százalékkal nőtt a folyószámlahitelek állománya, idén év elején mintegy 10 százalékkal csökkent az év végi záróállományhoz képest.
Az év során, főleg a nyári hónapokban ismét növekedni kezdett a folyószámla-eladósodottság, de még mindig nem érjük el a tavaly év végi szintet.
A folyószámlahitel népszerűségét elsősorban egyszerűségének köszönheti, hiszen a legtöbb hitelintézetnél nem kérnek kezest, továbbá szabadon, vagyis hitelcél megjelölése nélkül, tetszés szerinti ütemezésben felhasználható. A bank a hitelbírálatot követően egyedi hitelkeret állapít meg, amellyel bankszámlánkat túlterhelhetjük. További előnyeként szokták emlegetni, hogy az igénybevett hitel egyben vagy részletekben is visszafizethető, méghozzá a rendszeres jóváírás folyamatos felhasználásával.
Ha végigtekintünk a hazai bankok által kínált ajánlatokon, azt látni, hogy a teljes hiteldíj mutatók meglehetősen nagy eltérést mutatnak: 16,08 – 37,39 százalék között mozognak – írja a Pénzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink