Folyamatosan drágulnak a húsfélék
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) legutóbbi piaci jelentéséből kiderül, hogy Magyarországon a vágócsirke felvásárlása 19 százalékkal, élősúlyos termelői ára 18 százalékkal, kilónként 248 forintra nőtt 2011. 1–38. hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 8 százalékkal bővült ugyanebben az összehasonlításban. A csirkecomb feldolgozói értékesítési ára két százalékkal mérséklődött, ugyanakkor a csirkemell ára hét százalékkal emelkedett.
Az étkezési tojás belföldi értékesítése 18 százalékkal, csomagolóhelyi értékesítési ára 9 százalékkal, darabonként 16,08 forintra csökkent 2010 azonos periódusához viszonyítva.
Az EU Bizottság adatai szerint a Közösség pulykahús-termelése folyamatosan csökkent az elmúlt években (2004 és 2010 között 2,136 millióról 1,827 millió tonnára). A volumen 90 százalékát hat tagállam (Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Magyarország) állítja elő.
Magyarországon a vágópulyka felvásárolt mennyisége 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor élősúlyos termelői ára 13,5 százalékkal nőtt 2011. 1–38. héten az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pulykahúsok belföldi értékesítése 9 százalékkal mérséklődött. A pulykaalsócomb feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal, a felsőcombé 3,5 százalékkal, míg a pulykamellé 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
A KSH adatai alapján Magyarország pulykahúsexportja 5,5 százalékkal csökkent 2011. I. félévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A csak uniós tagállamokból érkező puly-kahúsimport közel 20 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >