Folyamatosan drágulnak a húsfélék

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 19:42

A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) legutóbbi piaci jelentéséből kiderül, hogy Magyarországon a vágócsirke felvásárlása 19 százalékkal, élősúlyos termelői ára 18 százalékkal, kilónként 248 forintra nőtt 2011. 1–38. hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 8 százalékkal bővült ugyanebben az összehasonlításban. A csirkecomb feldolgozói értékesítési ára két százalékkal mérséklődött, ugyanakkor a csirkemell ára hét százalékkal emelkedett.

Az étkezési tojás belföldi értékesítése 18 százalékkal, csomagolóhelyi értékesítési ára 9 százalékkal, darabonként 16,08 forintra csökkent 2010 azonos periódusához viszonyítva.

Az EU Bizottság adatai szerint a Közösség pulykahús-termelése folyamatosan csökkent az elmúlt években (2004 és 2010 között 2,136 millióról 1,827 millió tonnára). A volumen 90 százalékát hat tagállam (Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Magyarország) állítja elő.

Magyarországon a vágópulyka felvásárolt mennyisége 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor élősúlyos termelői ára 13,5 százalékkal nőtt 2011. 1–38. héten az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pulykahúsok belföldi értékesítése 9 százalékkal mérséklődött. A pulykaalsócomb feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal, a felsőcombé 3,5 százalékkal, míg a pulykamellé 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH adatai alapján Magyarország pulykahúsexportja 5,5 százalékkal csökkent 2011. I. félévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A csak uniós tagállamokból érkező puly-kahúsimport közel 20 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban

Kapcsolódó cikkeink