Főleg húsvétkor és karácsonykor eszünk halat

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 19. 00:04

A magyarok szezonális halfogyasztók. Karácsonykor és húsvét táján kerül tányérra az éves mennyiség közel 40 százaléka. Legjobban a pontyot szeretjük, mely nélkül a halászlé is elképzelhetetlen.

Bár az egy főre eső, elfogyasztott halhús mennyisége évenként 10-20 dekával nő, még mindig messze elmaradunk az európai és a világátlagtól. Dr. Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének (HalTermOSZ) elnöke arról tájékoztatta az Origot, hogy  1938-ban mindössze fél kilogramm volt a személyenkénti éves halfogyasztás aránya, mely 1952-re érte csak el az egy kilogrammos értéket. 1997-ben már 2,7 kiló volt az átlag, míg tavaly három tizeddel maradt alatta a négy kilogrammos értéknek, idén várhatóan 4,2 kg lesz. "Ebbe a mennyiségbe az édesvízi és a tengeri halfogyasztás is beletartozik; az emelkedés egyenlő arányban oszlik meg a két típus között." A hazai édesvízi halfogyasztást 90 százalékban az itthon előállított halhús fedezi.
A karácsony fő hala idén is a ponty lesz, a válság nem írja át a fogyasztói szokásokat. "Csodák nincsenek, a magyar ízlés konzervatív. A magyar szereti a pontyot, ami elsősorban a hungaricumnak számító halászlének köszönhető, ami ponty nélkül elképzelhetetlen."
A ponty mellett csupán egyetlen édesvízi halfaj, az afrikai harcsa iránt nőtt a kereslet ugrásszerűen. A Magyarországon szaporított és felnevelt, szálkamentes húsú hal fogyasztása az elmúlt években nulláról ezer tonnára szökött.
"Az is hátráltatja a halfeldolgozók piacszerzését, hogy a halárusító helyek is foglalkozhatnak halbontással. Ez élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is aggályos" – mondja a Haltermosz elnöke. Indoklása szerint a feldolgozók komoly környezetvédelmi beruházásokat kénytelenek megtenni azért, hogy teljesítsék a jogszabályokban foglaltakat – írja az Origo.Kapcsolódó cikkeink