Fókuszban a kertészet?!
Nemcsak azért mondom, mert itt a tavasz, és mindenki kívánja a primőrt, hogy a kimerült vitaminkészleteket pótolhassa, hiszen nem telhet el húsvét úgy, hogy a sonka mellé ne kerüljön friss csemegehagyma, roppanós hónapos retek vagy már hazai zöldpaprika.
És nem is csak azért, mert az ágazat a 2014–2020-as uniós támogatási ciklusban kiemelten fejlesztendő területként szerepelt, ami néhány tízmilliárdot ért a kertészek számára, amit üvegházépítésre, gépbeszerzésekre, valamint energetika-korszerűsítésre fordítanak idéntől.
Hanem azért is, mert ebben az időszakban, a szezon indulása előtt, van két kiemelt eseménye a kertészeti ágazatnak.
Az egyik esemény a Berlinben már 26. éve megrendezésre kerülő Fruit Logistica szakkiállítás. Ezt a kiállítást a szektor világkiállításának is nevezhetjük. Itt minden ország képviselteteti magát, így Magyarország is jelen van évek óta egy szép kis standdal, amely ugyan nem nagyobb, mint más országok egy-egy céginstallációja, de ott vagyunk, és megmutatjuk magunkat évről évre!
A másik esemény egy hazai konferencia, a Zsendülés, amelyet március elején, már 4. alkalommal rendezett meg Szegeden a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület. A hiánypótló kertészeti konferencia célja, hogy mindenki első kézből értesülhessen az ágazatot foglalkoztató aktuális kérdésekről. Idén a négy fő ágazati probléma került az asztalra, úgymint a fejlesztések hatása a versenyképességünk javulására, az ágazat kézimunkaerő-igényessége, ami mára a vidék népességmegtartó ereje helyett átfordult fejlesztési korláttá, az ágazati szereplők adózási rendszerének reformja és az áfa mértékének csökkentése. Az áfa kérdése minél hamarabbi megoldást sürget, mert az ágazatban még működő 27%-os áfa sok visszaélésre ad lehetőséget. A konferencia második napja a piacé – az előadók és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői belföldi piacainknak a külföldi áruval szembeni megtartásához szükséges teendőket járták körül.
Összességében megállapíthatjuk, hogy ameddig ebben az ágazatban az áfa mértéke nem csökken le a többi friss áru szintjére (5%), addig a szektort nyomasztó feketézés miatti aránytalanságok nagyban befolyásolják a többi probléma megítélését, így nem releváns azok elemzése sem. //
Kapcsolódó cikkeink
Mi leszel, ha nagy leszel?
Mi leszel, ha nagy leszel? – kérdezték annak idején tőlem…
Tovább olvasom >Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >A hiányzó munkaerő – A Lánchíd Klub vendégei voltak a PwC Legal munkatársai
Bár a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó törvény,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Summa Cum Laude
A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható. Vagyis kiváló…
Tovább olvasom >Mi leszel, ha nagy leszel?
Mi leszel, ha nagy leszel? – kérdezték annak idején tőlem…
Tovább olvasom >Lánchíd Klub júniusi exkluzív: Poór Zoltán, a Puratos ügyvezetője – Taste Tomorrow: a holisztikus és fenntarthatósági megfontolások dominálnak
A Puratos „Taste Tomorrow” kutatása 50 országban, 20 000 fogyasztó…
Tovább olvasom >