Fokozottan ellenőrzik a spanyol friss zöldségeket hazánkban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 27. 12:33

Azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar fogyasztók védelme érdekében a Németországban történt megbetegedések miatt – közölte pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldségszállítmányokat. A mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján pedig a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, elrendeli azok megsemmisítését.

Vasárnapi hírek szerint egy csehországi közvetítő cégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezett áru, hazánk az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MgSzH elnökhelyettese meg is erősítette.

Az MgSzH megkapta annak a két cégnek a nevét – ezt a hivatal nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek az esetlegesen szennyezett uborkát behozták az országba. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek már a szóban forgó vállalkozásoknál vannak, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították..

Az MgSzH-nál felhívják az élelmiszervertikumban tevékenykedő vállalkozók – áruházláncok, importőrök továbbá kereskedők – figyelmét, hogy csak saját önellenőrzésben elvégzett kedvező eredményű megelőző biztonsági mikrobiológiai vizsgálatok után hozzák forgalomba spanyol eredetű és/vagy német csomagolású (kiszerelésű) uborkaszállítmányaikat. Emellett a hivatal figyelmezteti mind a fogyasztókat, mind az értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokat a zöldség- és gyümölcstermékekkel kapcsolatos alapvető higiéniai szabályok betartására, amelyek az esetleges megbetegedések megelőzését szolgálják.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) információi szerint Magyarországon gyakorlatilag már csak magyar eredetű kígyóuborka kapható a piacon. Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, amelynek fele konzervuborka, fele pedig kígyóuborka. Az országba behozott uborkamennyiség éves szinten eléri a 10 ezer tonnát, amelynek becslések szerint harmada származhat Spanyolországból. Ám ez utóbbira nincsenek pontos adatok. A FruitVeB azt ajánlja a vásárlóknak, hogy a hazai termékeket keressék a boltokban és a piacokon, mivel ezek garantáltan biztonságosak.

Kapcsolódó cikkeink