Fokozottan ellenőrzik a spanyol friss zöldségeket hazánkban
Azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar fogyasztók védelme érdekében a Németországban történt megbetegedések miatt – közölte pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a spanyol eredetű zöldségszállítmányokat. A mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján pedig a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból, elrendeli azok megsemmisítését.
Vasárnapi hírek szerint egy csehországi közvetítő cégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezett áru, hazánk az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MgSzH elnökhelyettese meg is erősítette.
Az MgSzH megkapta annak a két cégnek a nevét – ezt a hivatal nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek az esetlegesen szennyezett uborkát behozták az országba. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek már a szóban forgó vállalkozásoknál vannak, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították..
Az MgSzH-nál felhívják az élelmiszervertikumban tevékenykedő vállalkozók – áruházláncok, importőrök továbbá kereskedők – figyelmét, hogy csak saját önellenőrzésben elvégzett kedvező eredményű megelőző biztonsági mikrobiológiai vizsgálatok után hozzák forgalomba spanyol eredetű és/vagy német csomagolású (kiszerelésű) uborkaszállítmányaikat. Emellett a hivatal figyelmezteti mind a fogyasztókat, mind az értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokat a zöldség- és gyümölcstermékekkel kapcsolatos alapvető higiéniai szabályok betartására, amelyek az esetleges megbetegedések megelőzését szolgálják.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) információi szerint Magyarországon gyakorlatilag már csak magyar eredetű kígyóuborka kapható a piacon. Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, amelynek fele konzervuborka, fele pedig kígyóuborka. Az országba behozott uborkamennyiség éves szinten eléri a 10 ezer tonnát, amelynek becslések szerint harmada származhat Spanyolországból. Ám ez utóbbira nincsenek pontos adatok. A FruitVeB azt ajánlja a vásárlóknak, hogy a hazai termékeket keressék a boltokban és a piacokon, mivel ezek garantáltan biztonságosak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >