Fokozott rendőri ellenőrzés az ünnepek alatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 02. 15:05

Fokozott rendőri ellenőrzést tartanak az ünnepi bevásárlások idején a fővárosi üzletközpontokban, a karácsonyi vásárok területén – mondta Oláh László rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője szombaton Budapesten.

A szakember elmondta, hogy ebben az időszakban mintegy 20 százalékkal nő a bejelentett zseblopások, gépkocsifeltörések száma, elérheti a többszázas nagyságrendet is, de egyúttal az elfogásoké is hasonló arányban emelkedik. Az áldozatok jellemzően az ünnepi bevásárlásaikat végzők, vagy a várost járó külföldi turisták, akik kevésbé vigyáznak értékeikre.
A rendőrség célja, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá a karácsonyi ünnepek időszakában, ezért fokozottan ellenőrzik az ilyenkor “bűnügyileg fertőzöttebb” területeket. Minden bevásárlóközpontban, ahol legalább 10-15 üzlet működik, lesznek egyenruhás és civil kollégák is, a külföldieket pedig a szállodákban, infopontoknál szórólapokon is figyelmeztetik arra, hogy fokozottabban ügyeljenek értékeikre, illetve tájékoztatják arról, hogy mit tehetnek, hová fordulhatnak, ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak – mondta a rendőr őrnagy.
A külföldi sértettek között az utóbbi évek tapasztalatai szerint a legtöbben román állampolgárok, feltehetően azért, mert onnan jönnek a legtöbben Magyarországra, de nagyobb számban kapnak bejelentéseket német, osztrák vendégektől, illetve az angolszász országokból érkezőktől is.
Az ünnepek idején a rendőri feladatok bizonyos területeken akár a duplájára is növekedhetnek, amit szolgálat-átszervezéssel igyekeznek megoldani, így nem jelent többletköltséget a rendőrségnek – tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink