Fogyasztóvédelmi hatóság: nem minden ellenőrzött termék bizonyult laktózmentesnek
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által ellenőrzött laktózmentesként árusított termékek többsége ugyan megfelelt a követelményeknek, de két esetben a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiségű laktózt mértek; itt bírságot szabott ki a gyártókra a hatóság.
Az NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.
Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést – állapítja meg az NFH.
A jogsértések egy „különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra” (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.
A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.
A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktóz-intoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondania ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mesterséges intelligenciával küzd a brit Co-op 40 millió fontnyi vesztesége ellen
A brit Co-op szupermarketlánc mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a tolvajok…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója figyelmeztetett: a növényi…
Tovább olvasom >Elmarad a Kroger és az Albertsons egyesülése
Az Albertsons bejelentette, hogy felbontja a Krogerrel kötött, 25 milliárd…
Tovább olvasom >