Fogyasztóvédelmi hatóság: nem minden ellenőrzött termék bizonyult laktózmentesnek
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által ellenőrzött laktózmentesként árusított termékek többsége ugyan megfelelt a követelményeknek, de két esetben a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiségű laktózt mértek; itt bírságot szabott ki a gyártókra a hatóság.
Az NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.
Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést – állapítja meg az NFH.
A jogsértések egy „különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra” (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.
A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.
A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktóz-intoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondania ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Tovább nőtt az átlagkereset
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2025 februárjában a…
Tovább olvasom >