Fogyasztásbővülést hoz Kínában a városiasodás

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 05. 11:10

Az évtized végére a 600 milliót is eléri a kínai középosztálybeliek száma, akik a gazdaság fejlődésének fontos motorjaként is szolgálnak majd – jósolta a hétvégén a Reform és Fejlődés kínai kutatóintézet.

A közeljövőben egész biztosan folytatódni fog az elmúlt évek jellemző trendje, vagyis egyre több vidéki lakos költözik majd a városokba Kínában, a gyors városiasodás és a rendelkezésre álló jövedelem növekedése pedig a középosztálybeliek számának további emelkedéséhez járul majd hozzá – véli a kutatóintézet. Az évtized végéig becsléseik szerint újabb 200 millió vidéki városokba áramlása valószínűsíthető, a középosztálybeliek száma 2020-ra a 600 millió főt is elérheti.

A folyamat a gazdaság fejlődésének fontos motorjaként szolgál majd, a bővülő középosztály fogyasztása éves szinten 7-8 százalékos stabil növekedés fenntartását teszi lehetővé. A folyamat következtében a befektetés szerepét a belső fogyasztás veszi át a növekedés motorjaként, az új középosztály fokozott igényei 2016-ban már 30 ezer milliárd jüanos (1 050 ezer milliárd forint) éves fogyasztást generálnak majd, ami a 2011-es 16 ezer milliárdnak csaknem a kétszerese. A városiasodás mértéke és a középosztály bővülése emellett a következő egy évtizedben mintegy 40 ezer milliárd jüanos (1 400 ezer milliárd forint) befektetést vonz maga után. A folyamat a következő évtized reformot és átmenetet lehetővé tevő mozgásterének növekedéséhez is hozzájárul majd – jósolják az intézet szakemberei.

A középosztály növekedése töretlen és dinamikus méreteket öltött az elmúlt harminc évben – mutattak rá korábban a China Market Research kutatóintézet szakemberei is. Míg 1980-ban például egy átlagos kínai háztartás havi átlagos jövedelme 280 dollár körül alakult, 2000-ben már 760 dollár volt, 2010-ben pedig a 3 000 dollárt is elérte ez az érték, vagyis 30 év alatt több mint megtízszereződött. Jelenleg mintegy 300 millió ember, a teljes lakosság csaknem negyede, a városi lakosság fele számít középosztálybelinek, ami Kínában a 10 ezer – 60 ezer dollár közötti átlagkeresettel rendelkezőket jelenti. (Szerencsi Ágnes, MTI)

Kapcsolódó cikkeink