FM: újabb exportlehetőségek nyíltak a magyar húsipari vállalkozások előtt
A magyar vállalkozások nyúlhúst, marha- és bivalyhúst, illetve ezekből származó készítményeket exportálhatnak Szingapúrba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.
A szingapúri Agrár- Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság (AVA) delegációja júliusban tartott egyhetes ellenőrzést Magyarországon, mely során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogattak meg. Az AVA ellenőrzése emellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt.
Az audit eredményéről készült jelentés szerint a szingapúri hatóság szakemberei saját előírásaik alapján is megfelelőnek találták a helyszíneken tapasztaltakat. A pozitív kimenetelű jelentésnek köszönhetően, a vonatkozó állategészségügyi bizonyítványok kiállítását követően az érintett létesítményekből megindulhatnak a szállítmányok a távol-keleti országba – közölte a szaktárca.
Kiemelték: a magyar hatósági felügyeleti rendszer kiválóságát ismeri el az a tény is, hogy a fenti termékcsoportokban újabb érdeklődő vállalkozásoknak nem kell megvárniuk a szingapúri hatóság képviselőinek ellenőrzését, mert már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek auditját követően megkaphatják engedélyüket a kiszállításra.
A korábban engedélyezett baromfihús és sertéshús termékeket követően így tovább bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre, és egy újabb, egyre növekvő távol-keleti piacon jelenhetnek meg magyar nyúl- és szarvasmarhatermékek – olvasható az FM közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Tizenöt hentes mester vehette át a mesterlevelét
Hentesmestereket avatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a képzést és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >