FM: összefogással érhetők el eredmények a halágazatban
A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek és a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője szerint.
A főosztályvezető kedden Budapesten elmondta, a szaktárca javasolni fogja a parlamentnek, hogy március 20-át nyilvánítsák hivatalosan is a halak napjának. A kezdeményezésben aktív szerepet vállalt a Magyar Haltani Társaság (MHTT). Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke kiemelte, hogy a szervezésükben, valamint az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek közreműködésével megvalósuló központi rendezvény célja a halak további népszerűsítése.
Lengyel Péter, az FM horgászati és halgazdálkodási főosztályvezető-helyettese ismertette, hogy több kormányzati törekvés szolgálja a haltermékek minőségének javítását. Példaként említette a január elsejétől hatályos áfacsökkentést, a nagyobb vízkedvezmények bevezetését, illetve a kompenzációs támogatásokat. Emellett fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények, halfőző versenyek és kóstoltatások szervezését, kiadványok megjelenését, valamint a haltermékek hangsúlyosabb bevonását a közétkeztetésbe és a feldolgozás fejlesztését is – sorolta.
Kitért arra is, hogy a minőségi haltermékek megkülönböztetését a földrajzi árujelzők és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy mellett a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Halászati Késztermék Díj is biztosítja.
Temesi Ágoston, a Szent István Egyetem adjunktusa elmondta, hogy az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon alacsony, valamennyivel öt kilogramm felett van, annak ellenére, hogy a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatása széleskörűen ismert. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >Ez volt a 2024. év a horgászat és a halgazdálkodás világában
Hatodik alkalommal készült el a horgászvizek egységes éves horgász jelenléti,…
Tovább olvasom >Rekordév a halgazdaságokban – de még mindig kevés halat eszünk
A 2024-es év kiemelkedően sikeres volt a magyar haltermelés számára:…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >