FM: nincs szükség változtatásra az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési rendszerben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 05. 11:45

Nincs szükség változtatásra az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési rendszerben az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos legutóbbi döntése miatt, mert a magyar Országgyűlés tavaly decemberben visszaállította valamennyi élelmiszerlánc szereplőre a korábban egységesen alkalmazott 1 ezrelékes díjfizetési kötelezettséget – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI kérdésére.

polc-

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben.
Az FM korábban azért kívánt áttérni a progresszív adófizetési formára, mert álláspontja szerint az óriási forgalmat lebonyolító multinacionális nagyvállalatok élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kevesebb árutételt értékesítő vállalkozások, üzletek. Egy esetlegesen hibás termék megjelenése – a gyors árumozgás, a nagyobb vásárlószám és az egyszerre nagyobb tömegű áru értékesítése miatt – a nagyvállalatoknál nagyobb kockázatot jelent. Emiatt a nagyvállalati szektor felügyelete jelentősebb ellenőrzési kapacitást köt le.
A szaktárcánál hangsúlyozzák, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettség nem minősül adónak, az az európai élelmiszerjog alapján fizetendő szolgáltatási díj. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink