Az FM fontosnak tartja a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés kiszélesítését

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 06. 11:25

Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere Oroszország, ezért Magyarország továbbra is érdekelt a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés kiszélesítésében, ebben fontos szerepe van az embargó hatálya alá nem tartozó termékek exportjának is – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

vetomag

A közlemény szerint a kétoldalú mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetéről és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára és Jelena Asztrahanceva, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese hétfőn Moszkvában.
A tárgyaláson Nagy István hangsúlyozta, hogy a minisztérium a mezőgazdasági együttműködés szorosabbá tételén dolgozik az élelmiszer-embargó hatályán kívül eső területeken. Jelezte, hogy Magyarországnak kulcsfontosságú a magyar élelmiszergazdasági termékek exportjának növelése.
A felek megegyeztek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, valamint hogy erősítik az együttműködést a vetőmagtermesztés, illetve az akvakultúra területén.
A közlemény szerint a magyar mezőgazdasági vállalatok az elmúlt időszakban bővítették oroszországi jelenlétüket. Az egyik magyar vállalat például július első hetében ad át egy 400 tonna hús feldolgozására alkalmas üzemet Szverdlovszk megyében, egy másik magyar cég pedig egy 200 négyzetméteres fűszerkeverőüzem és raktár létrehozására irányuló befektetést kezdett el Moszkva megyében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink