FM: kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre afrikai országokkal

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 05. 11:06

Kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Afrika államai között, továbbá egy magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása is szerepel az agrártárca terveiben – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára Budapesten, az Afrika expó megnyitó ünnepségén.

 

Az FM közleménye szerint Nagy István a rendezvényen hangsúlyozta: Magyarországnak fontos szerepe lehet a mezőgazdaság fejlesztésében és a megújuló energia kutatásában a jelentős nyersanyagkészletekkel és termőföldekkel rendelkező kontinensen.
Ismertette, hogy Teleki Sámuel Magyar-afrikai Ökológiai Intézet néven állandó – a magyar kutatási, innovációs, tudományos és oktatási együttműködést támogató – intézet jöhet létre a kontinens valamelyik államában.
Nagy István kiemelte továbbá a migráció csökkentését, a agro-biodiverzitást és a családi farmokat támogató ugandai agrár-szaktanácsadási oktatási projektet, amely az Ugandába irányuló magyar tudás- és technológiatranszfer hatékonyságát erősítheti, Nigériában pedig magyar növénytermesztési technológiákat közvetítő gazdaság jöhet létre.
Felidézte, hogy a kormány eddig is támogatta a magyar-afrikai kapcsolatokat: rendszeresen üléseznek például a gazdasági vegyes bizottságok és a mezőgazdasági munkacsoportok, Magyarország szakértői és üzleti csoportokat fogad és küld a kontinens országaiba. A kapcsolatokat az utóbbi években a magyar és afrikai mezőgazdasági kutatóintézetek együttműködései is erősítik – tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magas szintű együttműködéseket az afrikai államok is szorgalmazzák – áll a közleményben.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink