FM: kacsa- és libamájat exportálhatnak Thaiföldre a magyar vállalkozások

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 25. 11:30

Kacsa- és libamájat, valamint naposbaromfit és keltetőtojást is szállíthatnak Thaiföldre a magyar vállalkozások – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD) 2016. július 4. és 8. között végzett magyarországi rendszerauditot. Az ellenőrzéskor a thaiföldi delegáció egy kacsatartó telepet, két keltető- és két tenyésztőtelepet, valamint két baromfifeldolgozó létesítményt látogatott meg, valamennyit megfelelőnek találta.
A szaktárca tájékoztatása szerint a kiszállításhoz szükséges állategészségügyi exportbizonyítványok egyeztetését követően elsőként egy sükösdi és egy pusztaföldvári keltetőtelepről, egy kiskunfélegyházi és egy bábolnai tenyésztőtelepről, egy jászszentlászlói kacsanevelő- és tömőtelepről, valamint egy kiskunfélegyházi és egy orosházi baromfifeldolgozó létesítményből indulhatnak el a szállítmányok.
Közölték, a thaiföldi szakemberek vizsgálata kiterjedt a magyar hatósági felügyeleti rendszerre, amelyet kiválónak ítéltek. Ennek köszönhetően a jövőben a további létesítmények a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) auditját követően, a DLD látogatása nélkül szállíthatják majd termékeiket a délkelet-ázsiai országba.
Az FM hozzátette: a sikeres audit eredményeként a Fülöp-szigeteki, valamint a szingapúri mellett újabb exportlehetőség nyílt meg a távol-keleti piacon a magyar vállalkozások számára. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink