FM: jól telelnek az őszi vetések

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 26. 11:15

Kifejezetten jó állapotban vannak az őszi vetések, kedvezően hatott a növényi kultúrákra az utóbbi időszak csapadékos időjárása – mondta a Földművelésügyi Misztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára egy szakmai rendezvényen kedden.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-agricultural-field-winter-wheat-under-snow-image22126457

Czerván Györgyöt idézve a kormányzati hírportál közli: a mintegy 970 ezer hektáron elvetett őszi búza állapota többségében kedvező. Őszi árpát 238 ezer hektáron vetettek, őszi káposztarepce több mint 230 ezer hektáron került a földbe. Ezek a vetések is kedvező állapotban telelnek át.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a mezőgazdasági munkák szünetelnek, az ősszel elvetett állományok nyugalomban vannak. Az esetleg víz által borított területeken levő növények 1-2 hetet bírnak ki lényeges minőségromlás nélkül – fejtette ki.

Az államtitkár közölte: a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) tagjain keresztül megkapott információk alapján a belvíz nem okozott lényeges károkat az őszi állományokban és még nem veszélyezteti a tavaszi munkák elvégzését sem. Az államtitkár hozzátette: természetesen indokolt a helyzet folyamatos nyomon követése, mivel a belvizes területek fennmaradása, vagy növekedése negatív következményekkel járhat.

Az államtitkár az ágazat teljesítményéről és kibocsátásáról elmondta: az előző évhez képest tovább emelkedett, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Ezen belül az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben várhatóan eléri a 856 milliárd forintot, amely mintegy 3,6 százalékos bővülés. Ez azért is fontos, mert a kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét tovább javítsa – mondta.

Czerván György a kormány.hu szerint hangsúlyozta: az agrár-külkereskedelem – a továbbra is fennálló számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére -, összevetve a 2014 első tíz hónapjának adataival, 2015-ben ismét megközelíti a 8 milliárd eurós szintet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink