FM: érvényesül az árakban a sertéshúsok áfájának csökkentése
A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tőkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetően, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol – állapította meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán a budaörsi Tesco áruházban tartott sajtótájékoztatóján.
Czerván György a sertés tőkehúsok áfájának mérsékléséről – január elsejétől 27-ről 5 százalékra – elmondta: a felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint az első tapasztalatok összhangban vannak a várakozásokkal. A meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásos forgalmukhoz képest növekedést tapasztaltak.
A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, aminek részben oka lehetett, hogy „volt némi félreértés abban, mely termékekre vonatkozik az áfacsökkentés, de időközben ez már egyértelművé vált” – tette hozzá.
A kiskereskedelmi láncok együttműködnek a kormányzati döntés végrehajtásában – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatok részéről is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül – fűzte hozzá.
Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. marketing vezetője hangsúlyozta, a változás jelentős fogyasztóiár-csökkentést tett lehetővé, és nagyban segíti a szektor fehérítését. Megjegyezte azt is, hogy a minisztériummal, a kormányzattal együttműködésben időben fel tudtak készülni.
Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogyasztási szokások változásához több idő kell. Az első három hét azt mutatja, hogy közel harmadával nőtt ezeknek a tőkehúsoknak a forgalma az elmúlt év azonos időszakához képest – mutatott rá.
Orosz András arra is felhívta a figyelmet, hogy az első hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihús forgalma csökkenni fog. „Az első három hét közel 10 százalékos növekedést hozott.” A következő hetek-hónapok természetesen az elemzésekkel telnek majd, de az első jelek mindenképpen biztatóak – mondta. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >