FM: erősödött az agrárgazdaság Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 19. 11:20

Erősödött és jelentős fejlődésen ment át az agrárgazdaság Magyarországon, nagymértékben nőtt a foglalkoztatás és az export – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a négy napon át tartó Agro sztár fesztivál első, keddi napján a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyházán.

buza2

Román István az FM által fenntartott Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett esemény megnyitóján elmondta: azon munkálkodnak, hogy amit az országban megtermelnek, azt minél nagyobb mértékben itt is dolgozzák fel, majd értékesítsék a hazai és nemzetközi piacokon. Fontos, hogy a kiváló magyar élelmiszerek minél több helyen elérhetőek legyenek – mondta.

A helyettes államtitkár méltatta a kiskunfélegyházi szakiskolát, ahol kiváló szakmai munka folyik és ahol sikerült megteremteni a színvonalas, gyakorlatorientált képzés feltételeit. Hozzátette: az intézmény komoly együttműködéseket alakított ki gazdálkodó szervezetekkel. Kiemelte: elismerésre méltó, hogy a fesztivál keretében az iskolában rendezik a Szakma kiváló tanulója versenyt a húsipari termékgyártó és a lovász szakmában.

Rózsa Pál, a kiskunfélegyházi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskola igazgatója elmondta: a versenyek látványos részébe a közönség is betekinthet, a rendezvény célja a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák társadalmi presztízsének javítása. Hozzátette: az iskola tangazdaságában növénytermesztés, állattenyésztés folyik. A felnevelt sertéseket a tanulók vágják le, majd a húsipari tanüzemben előállított termékek az iskola boltjában a lakosság számára is elérhetővé válnak – közölte. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink