FM: a modern növényvédelem az emberi egészség egyik záloga
A modern növényvédelem az emberi egészség egyik záloga, az élelmiszerbiztonság ugyanis a talajnál és az egészséges növényeknél kezdődik – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten a tárca közleménye szerint.
A minisztérium tájékoztatása szerint Bognár Lajos a 62. Növényvédelmi Tudományos Napok résztvevői előtt kifejtette: a növényvédelmi mérnöki és a növényorvosi szakma nélkülözhetetlen láncszeme annak a termőföldtől az asztalig tartó folyamatnak, amelyet ma az élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszere köt össze.
A Magyar Tudományos Akadémián tartott tanácskozáson a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a nemzetközi növényegészségügyben és növényvédelemben nemcsak az újabb technológiák, hanem a lehetséges veszélyforrások is gyorsan jelennek meg. Ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhető el megfelelő eredmény. A kockázatbecslésen alapuló felderítési rendszer mellett kiemelten fontos a növényi termékek nyomon követése és eredetvizsgálata, valamint a növényi szaporítóanyagok felügyelete.
Úgy vélte, a hosszútávú közösségi érdekek és a rövidtávú egyéni érdekek összehangolásához az állam tudatos szerepvállalása nélkülözhetetlen. Hozzátette, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállítását.
A közlemény szerint kiemelte: az integrált növényvédelem ma már csak a növényvédelmi lehetőségek széles eszköztárának alkalmazásával és a legújabb eredményeket felhasználó növényorvosok, növényvédelmi szakemberek segítségével valósítható meg.
A speciális szakértelmet igénylő, előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédőszer-használat és a környezetkímélő, integrált növényvédelmi módszerek szakszerű alkalmazása a növényvédő szerek felhasználását a minimálisan szükséges szintre csökkentheti – hangsúlyozta Bognár Lajos a közlemény szerint. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >Komplex támogatási program segíti a ragadós száj- és körömfájás sújtotta állattartó telepeket
Komplex támogatási program kidolgozásával segíti az Agrárminisztérium a ragadós száj-…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: csapadékra várnak a növények
Az elmúlt egy hét csapadékszegény időjárása nem tett jót a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >