FM: a modern növényvédelem az emberi egészség egyik záloga

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 16. 11:30

A modern növényvédelem az emberi egészség egyik záloga, az élelmiszerbiztonság ugyanis a talajnál és az egészséges növényeknél kezdődik – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten a tárca közleménye szerint.

gyumolcs-zoldseg

A minisztérium tájékoztatása szerint Bognár Lajos a 62. Növényvédelmi Tudományos Napok résztvevői előtt kifejtette: a növényvédelmi mérnöki és a növényorvosi szakma nélkülözhetetlen láncszeme annak a termőföldtől az asztalig tartó folyamatnak, amelyet ma az élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszere köt össze.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott tanácskozáson a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a nemzetközi növényegészségügyben és növényvédelemben nemcsak az újabb technológiák, hanem a lehetséges veszélyforrások is gyorsan jelennek meg. Ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhető el megfelelő eredmény.  A kockázatbecslésen alapuló felderítési rendszer mellett kiemelten fontos a növényi termékek nyomon követése és eredetvizsgálata, valamint a növényi szaporítóanyagok felügyelete.

Úgy vélte, a hosszútávú közösségi érdekek és a rövidtávú egyéni érdekek összehangolásához az állam tudatos szerepvállalása nélkülözhetetlen. Hozzátette, a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállítását.

A közlemény szerint kiemelte: az integrált növényvédelem ma már csak a növényvédelmi lehetőségek széles eszköztárának alkalmazásával és a legújabb eredményeket felhasználó növényorvosok, növényvédelmi szakemberek segítségével valósítható meg.

A speciális szakértelmet igénylő, előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédőszer-használat és a környezetkímélő, integrált növényvédelmi módszerek szakszerű alkalmazása a növényvédő szerek felhasználását a minimálisan szükséges szintre csökkentheti – hangsúlyozta Bognár Lajos a közlemény szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink