FM: a közös agrárpolitika egyszerűsítésére van szükség

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 08. 11:25

A közös agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerének egyszerűsítésében, hatékonyabbá tételében érdekelt Magyarország – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Thomas Schmidttel, Szászország környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterével folytatott egyeztetésen a megbeszélésről szóló tájékoztatás szerint.

EU

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a szász és a magyar fél egyetértett abban, hogy a gazdák elvárásainak jobban megfelelő, kevésbé bürokratikus és átlátható EU-s agrártámogatási rendszerre van szükség. Fazekas Sándor fontosnak tartotta azt is, hogy az új támogatási rendszer pénzügyileg kellő háttérrel rendelkezzen a folyamatos mezőgazdasági termelés érdekében, és azért, hogy a gazdák jövedelembiztonsága stabil alapokon álljon.
A magyar agrártárca vezetője emellett ismét megerősítette, hogy Magyarország alkotmányos szinten áll ki a köztermesztés GMO-mentességéért.
A tartományi miniszter álláspontja szerint a tudományos vitáknak továbbra is fontos szerepet kell szánni, azonban a társadalmi elvárásokat és közhangulatot figyelembe véve, politikailag egyre inkább a magyar álláspont vállalható mind a német szövetségi, mind uniós szinten – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink