FM: a biológiai sokféleség megőrzését a döntéshozatalba is be kell építeni
Az országos és az önkormányzati szintű döntéshozatalba, tervezésbe is be kell építeni biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi környezetvédelmi miniszteri konferenciáján.
A szaktárca tájékoztatása szerint az OECD szakminiszterei a klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyalnak értekezletükön szeptember 28-29. között a francia fővárosban.
Nagy István kifejtette, a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek érvényesítésére kell törekedni a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben, ezért Magyarország a Zöld Klíma Alap részére korábban tett 1 milliárd forintos magyar felajánláson túl további 1 milliárd forintot ajánlott fel kétoldalú és többoldalú kormányközi klímapolitikai célra.
Ismertette, az FM októberben indít el egy nemzeti projektet, amely gazdasági szempontból értékel kulcsfontosságú természetes ökoszisztéma-szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a kormány idén elfogadta a második Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet. A Magyar Halászati Operatív Programról elmondta, hogy abban a Natura 2000 területek kezelése és a természetes vizek rehabilitációja fontos intézkedésként szerepel.
Nagy István a közlemény szerint az UNESCO jelentésére hivatkozva felhívta a figyelmet arra: ha az ember nem változtat környezethasználatán, akkor 2050-re közel 50 országban vízkorlátozást kell bevezetni. Emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarország november 28. és 30. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, a konferencia pedig a megoldásokra, valamint a gyakorlati tennivalókra koncentrálva kívánja elősegíteni az új típusú, integrált szemléletű fenntartható vízgazdálkodást.
A párizsi értekezlet napirendjén szerepelt az élelmiszerpazarlás ügye is, amely ellen Magyarország kormányzati szinten is fellép. Az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2014 októberében indította az Élelmiszer Érték elnevezésű fórumot. A fórum munkacsoportjai azt vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egyre nagyobb kihívás a fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban
Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti…
Tovább olvasom >Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása
A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás…
Tovább olvasom >Ismét meghirdette a Nébih a Húsvét zöldítő pályázatot
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tudatos ünnepi készülődés jegyében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét vidéki nagyvárosban bővíti szolgáltatását az IKEA
A megfizethetőség és az elérhetőség jegyében az IKEA folyamatosan fejleszti…
Tovább olvasom >Korán érkezik a nyár a Borsodi Friss új ízével
Új, egzotikus ízvilágú taggal bővül a Borsodi Friss termékcsalád. A…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: bőven jut exportra is a magyar tormából
A hazai piac mellett bőven jut exportra is a kiváló…
Tovább olvasom >