FM: a biológiai sokféleség megőrzését a döntéshozatalba is be kell építeni
Az országos és az önkormányzati szintű döntéshozatalba, tervezésbe is be kell építeni biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi környezetvédelmi miniszteri konferenciáján.
A szaktárca tájékoztatása szerint az OECD szakminiszterei a klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyalnak értekezletükön szeptember 28-29. között a francia fővárosban.
Nagy István kifejtette, a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek érvényesítésére kell törekedni a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben, ezért Magyarország a Zöld Klíma Alap részére korábban tett 1 milliárd forintos magyar felajánláson túl további 1 milliárd forintot ajánlott fel kétoldalú és többoldalú kormányközi klímapolitikai célra.
Ismertette, az FM októberben indít el egy nemzeti projektet, amely gazdasági szempontból értékel kulcsfontosságú természetes ökoszisztéma-szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a kormány idén elfogadta a második Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet. A Magyar Halászati Operatív Programról elmondta, hogy abban a Natura 2000 területek kezelése és a természetes vizek rehabilitációja fontos intézkedésként szerepel.
Nagy István a közlemény szerint az UNESCO jelentésére hivatkozva felhívta a figyelmet arra: ha az ember nem változtat környezethasználatán, akkor 2050-re közel 50 országban vízkorlátozást kell bevezetni. Emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarország november 28. és 30. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, a konferencia pedig a megoldásokra, valamint a gyakorlati tennivalókra koncentrálva kívánja elősegíteni az új típusú, integrált szemléletű fenntartható vízgazdálkodást.
A párizsi értekezlet napirendjén szerepelt az élelmiszerpazarlás ügye is, amely ellen Magyarország kormányzati szinten is fellép. Az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2014 októberében indította az Élelmiszer Érték elnevezésű fórumot. A fórum munkacsoportjai azt vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A rendszerváltás utáni legnagyobb agrárfejlesztési program részesei vagyunk
A rendszerváltás utáni legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési program részesei…
Tovább olvasom >AM: beadhatók a kérelmek a komplex öntözésfejlesztési beruházások támogatására
Újabb segítséget jelent a gazdálkodóknak, hogy 50 milliárd forintos kerettel…
Tovább olvasom >Az OECD és a GVH közös Versenyügyi Oktatóközpontja kiemelt szerepet tölt be a régió versenyhatóságainak fejlesztésében
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Gazdasági…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar torma virágzik – mégis nehéz helyzetben vannak a termelők
Bár 2024-ben tovább nőtt a magyar tormaexport volumene, és a…
Tovább olvasom >Erős Pistás pogácsával rukkolt elő az Univer és a Lipóti Pékség
Omlós, mégis nagy erő van benne, egyesíti a túrós-tejfölös könnyedséget…
Tovább olvasom >Nem áll meg 2025-ben sem a SPAR fejlődése: két budapesti áruház újult meg 580 millió forintból
Mintegy 580 millió forintos beruházással megújult két budapesti SPAR szupermarket.…
Tovább olvasom >