FM: a biológiai sokféleség megőrzését a döntéshozatalba is be kell építeni
Az országos és az önkormányzati szintű döntéshozatalba, tervezésbe is be kell építeni biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi környezetvédelmi miniszteri konferenciáján.
A szaktárca tájékoztatása szerint az OECD szakminiszterei a klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyalnak értekezletükön szeptember 28-29. között a francia fővárosban.
Nagy István kifejtette, a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek érvényesítésére kell törekedni a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben, ezért Magyarország a Zöld Klíma Alap részére korábban tett 1 milliárd forintos magyar felajánláson túl további 1 milliárd forintot ajánlott fel kétoldalú és többoldalú kormányközi klímapolitikai célra.
Ismertette, az FM októberben indít el egy nemzeti projektet, amely gazdasági szempontból értékel kulcsfontosságú természetes ökoszisztéma-szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a kormány idén elfogadta a második Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet. A Magyar Halászati Operatív Programról elmondta, hogy abban a Natura 2000 területek kezelése és a természetes vizek rehabilitációja fontos intézkedésként szerepel.
Nagy István a közlemény szerint az UNESCO jelentésére hivatkozva felhívta a figyelmet arra: ha az ember nem változtat környezethasználatán, akkor 2050-re közel 50 országban vízkorlátozást kell bevezetni. Emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarország november 28. és 30. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, a konferencia pedig a megoldásokra, valamint a gyakorlati tennivalókra koncentrálva kívánja elősegíteni az új típusú, integrált szemléletű fenntartható vízgazdálkodást.
A párizsi értekezlet napirendjén szerepelt az élelmiszerpazarlás ügye is, amely ellen Magyarország kormányzati szinten is fellép. Az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2014 októberében indította az Élelmiszer Érték elnevezésű fórumot. A fórum munkacsoportjai azt vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Európai Központi Bank: a vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai gazdaság számára
A felszíni vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai…
Tovább olvasom >AM: a fenntartható vízgazdálkodás az innovatív mezőgazdaság alapja
A klímaváltozás hatásai, az egyre gyakoribb aszályos időszakok és a…
Tovább olvasom >A fenntartható vízgazdálkodás az innovatív mezőgazdaság alapja
A klímaváltozás hatásai, az egyre gyakoribb aszályos időszakok és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új márkastratégiával és szerethető figurával újít az Auchan
A 27 éves jubileum alkalmából nem csak akciókkal és nyereményjátékkal…
Tovább olvasom >