FM: a biológiai sokféleség megőrzését a döntéshozatalba is be kell építeni
Az országos és az önkormányzati szintű döntéshozatalba, tervezésbe is be kell építeni biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi környezetvédelmi miniszteri konferenciáján.
A szaktárca tájékoztatása szerint az OECD szakminiszterei a klímapolitikáról, a vízgazdálkodásról és az élelmiszerpazarlásról tárgyalnak értekezletükön szeptember 28-29. között a francia fővárosban.
Nagy István kifejtette, a hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek érvényesítésére kell törekedni a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben, ezért Magyarország a Zöld Klíma Alap részére korábban tett 1 milliárd forintos magyar felajánláson túl további 1 milliárd forintot ajánlott fel kétoldalú és többoldalú kormányközi klímapolitikai célra.
Ismertette, az FM októberben indít el egy nemzeti projektet, amely gazdasági szempontból értékel kulcsfontosságú természetes ökoszisztéma-szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a kormány idén elfogadta a második Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet. A Magyar Halászati Operatív Programról elmondta, hogy abban a Natura 2000 területek kezelése és a természetes vizek rehabilitációja fontos intézkedésként szerepel.
Nagy István a közlemény szerint az UNESCO jelentésére hivatkozva felhívta a figyelmet arra: ha az ember nem változtat környezethasználatán, akkor 2050-re közel 50 országban vízkorlátozást kell bevezetni. Emlékeztetett: Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarország november 28. és 30. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, a konferencia pedig a megoldásokra, valamint a gyakorlati tennivalókra koncentrálva kívánja elősegíteni az új típusú, integrált szemléletű fenntartható vízgazdálkodást.
A párizsi értekezlet napirendjén szerepelt az élelmiszerpazarlás ügye is, amely ellen Magyarország kormányzati szinten is fellép. Az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2014 októberében indította az Élelmiszer Érték elnevezésű fórumot. A fórum munkacsoportjai azt vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos gazdasági következményei lehetnek az élővilág pusztulásának
Az élővilág védelmének szükségessége, nem csupán etikai, hanem gazdasági szempontból…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával csökkenti az élelmiszer-pazarlást a Carrefour Belgiumban
A Carrefournak nap mint nap 40 000 lejáratközeli árucikket kell…
Tovább olvasom >Az AI segítségével csökkenti az élelmiszerpazarlást a Carrefour Argentínában
A Carrefour Argentina mind a 640 áruházában bevezette a Wasteless…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >