Fitch: a nagy feltörekvő gazdaságok visszahúzzák az egész világgazdaságot

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 01. 11:30

A világgazdaság növekedési üteme az idén várhatóan a globális pénzügyi válság óta nem mért mélypontra lassul, és ennek elsődleges oka a legnagyobb feltörekvő gazdaságok lendületvesztése, illetve recessziója – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó negyedéves előrejelzésében.

Fold-terkep
A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy 2015 egészében – piaci árfolyamsúlyozással mérve – 2,3 százalékos világgazdasági növekedéssel számol. A ház szerint ez lenne a leglassabb globális növekedési ütem a 2009-es recessziós év óta.

A Fitch londoni elemzői 2016-ra és 2017-re valamivel gyorsabb, egyaránt 2,7 százalékos növekedést valószínűsítenek a világgazdaságban. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy idei globális prognózisukat 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontották előző előrejelzésükhöz képest.

A hitelminősítő közgazdászai szerint a feltörekvő térség egyre inkább globális növekedési kockázati tényezővé válik, tekintettel a nyersanyagpiaci árfolyamok összeomlására és az ezzel egy időben ható politikai sokkokra.

A Fitch Ratings alapeseti forgatókönyve szerint Brazíliában és Oroszországban a hazai össztermék (GDP) az idén 3, illetve 4 százalékkal zuhan. A cég Brazíliában jövőre is recessziót vár, 1 százalékos GDP-visszaeséssel, és csak 2017-re jósol valamelyes élénkülést, 1,2 százalékos növekedést valószínűsítve abban az évben.

A Fitch londoni elemzői az orosz gazdaságban jövőre 0,5 százalékos, 2017-ben 1,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Előrejelzésük szerint a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság csoportján (BRIC) belül India veszi át a vezetést a növekedési rangsorban: itt a cég az idén 7,5 százalékos, jövőre és 2017-ben egyaránt 8 százalékos növekedést vár.

A Fitch Ratings szerdai prognózisa szerint a kínai gazdaság teljesítménye az idén 6,8 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos, 2017-ben már csak 5,5 százalékos ütemben bővül. A jövő évre szóló kínai előrejelzés 0,2 százalékponttal, a 2017-re adott becslés 0,5 százalékponttal rosszabb a Fitch előző negyedévi becslésénél.

A cég elemzői hangsúlyozták, hogy ez a rontott előrejelzés is folytatódó strukturális reformokat és kiegyensúlyozódási folyamatot feltételez.

A Fitch Ratings ugyanakkor kidolgozott egy alternatív sokkhelyzeti forgatókönyvet is, azt a lehetőséget modellezve, hogy a reálgazdasági hitelellátás megroppanása nyomán összeomlásszerűen zuhanni kezdene a beruházások értéke a kínai állami és a magánszektorban egyaránt.

A Fitch az Oxford Economics szimulációs számítási módszerét használva arra a következtetésre jut, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén a kínai gazdaság jövőre mindössze 2,7 százalékkal, 2017-ben 3,6 százalékkal növekedne.

A szimulációs forgatókönyv szerint ennek súlyos globális növekedési járványhatása lenne, tekintettel arra, hogy a kínai gazdaság súlya – nominális dollárértéken számolva – tavaly már 14 százalék volt a globális GDP-értéken belül.

A hitelminősítő számításai szerint ha a kínai növekedésre kidolgozott sokkhelyzeti forgatókönyv megvalósul, az Japánban 2016-ban és 2017-ben is egész éves recessziót okozna, 1 százalékos, illetve 0,9 százalékos visszaeséssel. Ez az alapeseti előrejelzésnél 2,4, illetve 3,6 százalékponttal rosszabb japán teljesítményt jelentene.

Az euróövezeti növekedést ez a vészhelyzeti forgatókönyv 1, illetve 1,7 százalékponttal 0,7, illetve 0,9 százalékra lassítaná a következő két évben. Az amerikai gazdaság 1,6, illetve 1,7 százalékkal növekedne 2016-ban és 2017-ben, 0,9, illetve 1,5 százalékponttal elmaradva a Fitch Ratings alapeseti előrejelzésében szereplő ütemtől.

A kínai gazdaság lassulásából eredő globális növekedési kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays őszi globális előrejelzésében – az eddigi aktivitási adatok alapján – szintén jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott előrejelzését: a ház 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában. Ez 0,2, illetve 0,6 százalékponttal gyengített prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél.

A Barclays londoni elemzői ennek alapján 0,2, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket is.Szintén hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezt az alapeseti előrejelzési forgatókönyvet “nem elhanyagolható” kockázatok terhelik.

A ház szerint Kína nagyobb befolyást gyakorol a világgazdaságra, mint az Egyesült Államok, mivel a kínai gazdaság nominális értelemben számolva kisebb ugyan, mint az amerikai, viszont nyitottabb, ezért nagyobb arányban járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez. (MTI, Kertész Róbert)

Kapcsolódó cikkeink