Fischer Béla: új cukorgyár helyett a kaposvári kapacitásokat kell fejleszteni

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 03. 12:58

Illúzió lenne azt gondolni, hogy Magyarország tavasszal elkerülhette volna a drasztikus cukordrágulást, ha a rendszerváltozáskor meglévő tizenkét cukorgyár most is működik – jelentette ki agromonitor.hu-nak adott évértékelő interjújában Fischer Béla, a Cukor Terméktanács elnöke.

A hazai cukorpiac mára sokszereplőssé és nyitottá vált, ahol az adócsalások melegágyaiként szolgáló spekulációs ügyletek is jelentős szerepet játszanak. Erre utal például, hogy az éves magyar cukorexport eléri a 200 ezer tonnát, miközben az osztrák Agrana tulajdonában lévő, egyetlen megmaradt – kaposvári – cukorgyár uniós cukortermelési kvótája csupán 105 ezer tonnát tesz ki.

Fischer Béla szerint az állami cukorkészletek értékesítéséről szóló tavaszi VM-bejelentés egyszerű pr-célokat szolgált, a cukoripari privatizációt vizsgáló parlamenti bizottság felállítása pedig egyértelműen politikai ügynek minősül, mert „meglehetősen kétséges, hogy huszonkét év múltán milyen szakmai megállapításokat lehet tenni és – például a felelősséggel kapcsolatban – milyen következetéseket lehet levonni”.

Ma – állapította meg a terméktanács elnöke – „oktondiság arról beszélni”, hogy Magyarországon új cukorgyárakat lehetne építeni, de a kaposvári feldolgozó-kapacitások hosszú távon is megőrizhetők, sőt fejleszthetők is. (agromonitor.hu)

Kapcsolódó cikkeink