Finn-magyar egyetértés az uniós cukorkvóta fenntartásáról

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 04. 04. 12:12

Az uniós cukorkvóta fenntartása mellett érvelt a finn és a magyar agrártárca irányítója a keddi budapesti megbeszéléseiket követő sajtótájékoztatón, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és finn kollégája, Jari Koskinen mezőgazdasági és erdészeti miniszter abban is közös véleményen volt, hogy a vidékfejlesztésre megfelelő forrásoknak kell rendelkezésre állniuk az EU-ban.

Finnország támogatja Magyarország álláspontját a szőlő-újratelepítési jogokkal kapcsolatban. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a liberalizáció ezen a területen veszélyeztetné a minőségi borelőállítást, ami ellentétes Magyarország érdekeivel.

A tárgyalások fontos kérdésköre volt az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) tervezett reformja. A két ország álláspontja ezen a területen is hasonló, vagy nagyon közelálló.

Fazekas Sándor szerint közös érdek, hogy a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés finanszírozásának jelenlegi forrásai a jövőben is rendelkezésre álljanak. Továbbá a támogatások legyenek átláthatók és egyszerűen hozzáférhetőek. Jari Koskinen hozzátette: fontos ugyanis, hogy az európai emberek megfelelő mennyiségű és minőségű egészséges élelmiszerhez jussanak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink