Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára (k) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2024. október 15-én. MTI/Kocsis Zoltán
Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón kiemelte: különleges alkalom ez a magyar-kínai kulturális kapcsolatok szempontjából, amikor a kínai gasztronómia és az ahhoz kapcsolódó tárgyi kultúra 5000 éves történetének régi korszakait bemutató nagyszabású kiállítás megnyitására kerül sor az Európa egyik leggazdagabb etnográfiai és népművészeti gyűjteményének otthont adó intézményben.
Hangsúlyozta: a múzeumok együttműködéséből született kiállítás is példázza, miként járulhat hozzá a kulturális csere a különböző kultúrájú országok és népek közötti kölcsönös tisztelet és megértés erősítéséhez.
Kiemelte: a kiállítás gazdag tárgyi, képi és szöveges anyag révén betekintést enged a kínai gasztronómia nyelvi, filozófiai és spirituális összetevőibe is. A tárlat rámutat arra, hogy jelen korunk miképpen gyökerezik a kulturális hagyományokban, ősi tapasztalatokban és bölcsességben – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a Magyarország és Kína közötti civilizációs párbeszéd és kulturális csere fő irányelvei – a kölcsönös megértés és elfogadás – 75 éve változatlanok.
Magyarország elkötelezett abban, hogy a jövőben tovább erősítsük kulturális együttműködésünket Kínával és ennek jegyében számos, a jelenlegihez hasonló szellemiségben és színvonalon megvalósított kiállítást rendezhessünk egymás országaiban – emelte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Az Amazon visszakozik: kínai megrendelések lemondásával reagál az amerikai vámemelésre
A kereskedelmi háború új fejezete az e-kereskedelemben – az Amazon…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Dr. Matura Tamás: Előfordulhat, hogy az USA ledolgozza magát Kína szintjére
Dr. Matura Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Kínaszakértő volt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >