Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára (k) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2024. október 15-én. MTI/Kocsis Zoltán
Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón kiemelte: különleges alkalom ez a magyar-kínai kulturális kapcsolatok szempontjából, amikor a kínai gasztronómia és az ahhoz kapcsolódó tárgyi kultúra 5000 éves történetének régi korszakait bemutató nagyszabású kiállítás megnyitására kerül sor az Európa egyik leggazdagabb etnográfiai és népművészeti gyűjteményének otthont adó intézményben.
Hangsúlyozta: a múzeumok együttműködéséből született kiállítás is példázza, miként járulhat hozzá a kulturális csere a különböző kultúrájú országok és népek közötti kölcsönös tisztelet és megértés erősítéséhez.
Kiemelte: a kiállítás gazdag tárgyi, képi és szöveges anyag révén betekintést enged a kínai gasztronómia nyelvi, filozófiai és spirituális összetevőibe is. A tárlat rámutat arra, hogy jelen korunk miképpen gyökerezik a kulturális hagyományokban, ősi tapasztalatokban és bölcsességben – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a Magyarország és Kína közötti civilizációs párbeszéd és kulturális csere fő irányelvei – a kölcsönös megértés és elfogadás – 75 éve változatlanok.
Magyarország elkötelezett abban, hogy a jövőben tovább erősítsük kulturális együttműködésünket Kínával és ennek jegyében számos, a jelenlegihez hasonló szellemiségben és színvonalon megvalósított kiállítást rendezhessünk egymás országaiban – emelte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Megnyitott a SIAL China, hazánk is bemutatkozik
Prémium élelmiszerek és különlegességek is megjelennek az Agrármarketing Centrum közösségi…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát – ismertette az Agárminisztérium…
Tovább olvasom >Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Ökrös Oszkár helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta Feng Fauit kínai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Itthon csak importban fogy a bio – kitörési pont lehet a közétkeztetés
Bár a bioélelmiszerek hazai kiskereskedelmi forgalma dinamikusan nő, még mindig…
Tovább olvasom >Új lendületet kapna az egységes piac: uniós stratégia a kereskedelmi akadályok lebontására
Az Európai Bizottság új stratégiával frissítené fel az egységes piacot:…
Tovább olvasom >Nem a patikákon múlik – önkéntes árkorlátot kérne a kormány a gyógyszerpiaci szereplőktől
A kormány a nem támogatott gyógyszerek árának letörését tűzte ki…
Tovább olvasom >