Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 10. 16. 11:13

Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára (k) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban 2024. október 15-én. MTI/Kocsis Zoltán

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón kiemelte: különleges alkalom ez a magyar-kínai kulturális kapcsolatok szempontjából, amikor a kínai gasztronómia és az ahhoz kapcsolódó tárgyi kultúra 5000 éves történetének régi korszakait bemutató nagyszabású kiállítás megnyitására kerül sor az Európa egyik leggazdagabb etnográfiai és népművészeti gyűjteményének otthont adó intézményben.

Hangsúlyozta: a múzeumok együttműködéséből született kiállítás is példázza, miként járulhat hozzá a kulturális csere a különböző kultúrájú országok és népek közötti kölcsönös tisztelet és megértés erősítéséhez.

Kiemelte: a kiállítás gazdag tárgyi, képi és szöveges anyag révén betekintést enged a kínai gasztronómia nyelvi, filozófiai és spirituális összetevőibe is. A tárlat rámutat arra, hogy jelen korunk miképpen gyökerezik a kulturális hagyományokban, ősi tapasztalatokban és bölcsességben – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Magyarország és Kína közötti civilizációs párbeszéd és kulturális csere fő irányelvei – a kölcsönös megértés és elfogadás – 75 éve változatlanok.

Magyarország elkötelezett abban, hogy a jövőben tovább erősítsük kulturális együttműködésünket Kínával és ennek jegyében számos, a jelenlegihez hasonló szellemiségben és színvonalon megvalósított kiállítást rendezhessünk egymás országaiban – emelte ki.

Kapcsolódó cikkeink