Fiatalos arcát mutatja a Balaton

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 07. 23. 10:31

Javult és fiatalosabbá vált a Balaton imázsa az elmúlt években. A múlt hétvégén érezhetően elindult a főszezon, de kiugró vendégszám-növekedést idén sem várnak.

A Magyar Turizmus Zrt. által a Balatonhoz utaztatott német bloggerek megkedvelték a tavunkat – írja a Sonline.hu. Valamennyien tervezik, hogy később visszatérnek a magyar tenger partjára és egyúttal az általuk szexinek, fiatalosnak leírt Budapestre. A Balaton hihetetlen „karib-tengeriesen” türkiz színe, a kellemes hőmérsékletű víz, a napsütés és a virágzó levendulaföldek hívogató dél-tengeri benyomásokat hagytak bennük – derül ki írásaikból. S a jó borokra, finom ételekre is szívesen emlékeznek.

Új médiumok fiatal képviselőinek más, fiatalos arcot kell hogy mutasson a Balaton, ha azt szeretné a régió, hogy újra visszataláljanak a nyugati fiatalok. A pusztaprogram és a gulyás helyett a legtöbb külföldi fiatalt ma a fesztiválok vonzzák. A nemrég véget ért zamárdi Balaton Sound például minden bizonnyal a határokon túlról megnőtt érdeklődésnek köszönhetően tudta húszezerrel növelni tavalyi látogatószámát. „Háromszor annyi külföldi jött az idei Soundra, mint a korábbi években” – összegzett Gerendai Károly, a szervező cég egyik tulajdonosa.

Ettől függetlenül a Balaton-parton ma a belföldiek jelentős túlsúlya jellemző, egyelőre a magyar turisták „tartják el” a balatoni vendéglátást. A szallas.hu előfoglalások, ajánlatkérések alapján készült friss statisztikái alapján Siófok az első számú nyaralási célpont az országban, s a Balaton térhódítását jelzi, hogy míg egy éve ilyenkor csak Balatonfüred tudott még bekerülni a „nyaralási célpont top 10”-be, most újabb két város a déli partról: Balatonlelle és Zamárdi. Utóbbi település iránt nyilván a Balaton Sound idejére élénkült meg az érdeklődés, azon a héten ki lehetett volna akasztani a „megtelt” feliratot a városhatárt jelző táblára.

A Somogyi Hírlap szerint a legutóbbi hétvége tóparti képe arra utalt, hogy csúcsra jár a szezon, mégis megoszlanak a vélemények az érdekeltek körében: bejön ez a nyár idegenforgalmi szempontból, vagy sem? „Jóval több a vendéglátó hely és a szálloda mint húsz, vagy akár csak tíz éve, jobban eloszlik a vendég is” – állapította meg Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. „A tömeg itt van, ezt tapasztalhatjuk, általános vélekedés azonban, hogy kevés az úgynevezett pluszfogyasztás, magyarul keveset költ a vendég azon kívül, amilyen szolgáltatásokra befizetett. Tény, hogy a nagy áttörés nem következett be, kiugró vendégszám-növekedés nem várható” – tette hozzá a turisztikai szakember. (mmonline.hu)

Kapcsolódó cikkeink