Fesztivál és kódex a magyar libamájért
Először rendez libamáj fesztivált a Budai Várban a Baromfi Termék Tanács (BTT). Az esemény pénteken kezdődött és vasárnapig tartott. A fesztivál – a gasztronómiai élvezeteken túl – családi programokkal, Buday Péter mesterszakács, a Kozi főzőiskolai programjaival, az X-Faktor sztárjaival várja a látogatókat.
Szakmai üzenetként pedig az iparág jelentős exportteljesítményéről és gazdasági eredményeiről szól, mivel Magyarország állítja elő a világ libamájszükségletének 90 százalékát. Az évi 1600 tonnás hazai libamájtermelés 11 000 embernek ad munkát és 10 milliárd forintos exportbevételt hoz.
A BTT a libamáj-termelési és tollszedési előírásokról kódexet is összeállított, amelyet az ágazat szereplői várhatóan a jövő héten írnak alá. A dokumentum azokat a szakmai állatjóléti előírásokat rögzíti, amelyeket a baromfipiaci szereplőknek be kell tartaniuk. A kódexhez a piaci szereplők önkéntesen csatlakozhatnak, de ez esetben vállalniuk kell a meghatározott állatjóléti követelményeket. A dokumentum a szervezet tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet a vállalkozások a gyakorlatban eddig is betartottak.
A közeljövőben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyetértésével szaktanfolyam is indul az ágazati dolgozók – a hízott máj előállítók és a tollszedést végzők – képzésére és regisztrálására, akik – hatósági felügyelet mellett – fényképes igazolványt is kaphatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >