Fesztivál és kódex a magyar libamájért

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 20. 11:06

Először rendez libamáj fesztivált a Budai Várban a Baromfi Termék Tanács (BTT). Az esemény pénteken kezdődött és vasárnapig tartott. A fesztivál – a gasztronómiai élvezeteken túl – családi programokkal, Buday Péter mesterszakács, a Kozi főzőiskolai programjaival, az X-Faktor sztárjaival várja a látogatókat.

Szakmai üzenetként pedig az iparág jelentős exportteljesítményéről és gazdasági eredményeiről szól, mivel Magyarország állítja elő a világ libamájszükségletének 90 százalékát. Az évi 1600 tonnás hazai libamájtermelés 11 000 embernek ad munkát és 10 milliárd forintos exportbevételt hoz.

A BTT a libamáj-termelési és tollszedési előírásokról kódexet is összeállított, amelyet az ágazat szereplői várhatóan a jövő héten írnak alá. A dokumentum azokat a szakmai állatjóléti előírásokat rögzíti, amelyeket a baromfipiaci szereplőknek be kell tartaniuk. A kódexhez a piaci szereplők önkéntesen csatlakozhatnak, de ez esetben vállalniuk kell a meghatározott állatjóléti követelményeket. A dokumentum a szervezet tavaly megjelent állatjóléti útmutatóján alapul, amelyet a vállalkozások a gyakorlatban eddig is betartottak.

A közeljövőben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyetértésével szaktanfolyam is indul az ágazati dolgozók – a hízott máj előállítók és a tollszedést végzők – képzésére és regisztrálására, akik – hatósági felügyelet mellett – fényképes igazolványt is kaphatnak.

Kapcsolódó cikkeink