Fenntarthatósági kihívások előtt a közétkeztetés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 17:09
🎧 Hallgasd a cikket:

Az iskolai menza egyszerre jelent gyerekeknek mindennapi étkezést, szülőknek és önkormányzatoknak pedig egyre komolyabb költségterhet. A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szerint 2025-ben országosan átlagosan 4%-kal nőttek a menzadíjak, de helyenként 50%-os drágulás is előfordult.

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A finanszírozás három pilléren nyugszik: 55% állami normatíva, 23% önkormányzati hozzájárulás és 22% szülői befizetés. A szövetség vezetői hangsúlyozták: a minőség fenntartható, ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás mérséklése kulcskérdés. A megfőzött ételek 27–40%-a a kukában végzi, amit a szabadszedéses rendszer akár 80%-kal is csökkenthet.

A közbeszerzéses étkeztetők számára kötelező az alapanyagok 80%-át rövid ellátási láncból beszerezni, ám az ökológiai gazdálkodásból származó termékek aránya még alacsony, főként a kínálat és az árak miatt.

A fenntarthatóság mellett az emberi erőforrás jelenti a legnagyobb kihívást: a diétás szakácsok hiánya és az alacsony bérezés komoly gond. A KÖZSZÖV szerint a jövő a gépesítésben, az új technológiákban és a fiatalok menzához való visszacsábításában rejlik. 

Kapcsolódó cikkeink